Valken B1 trotse koploper na winst op concurrent

Valken B1 trotse koploper na winst op concurrent Spirit

J.l. zondagochtend vertrok ondergetekende vanuit het pittoreske De Eemhof richting ons bekende rustieke West-Friesland om zich te melden op Sportpark De Drieban. Wij benadrukken u dat het opkomen van de zon in de omgeving van Zeewolde tezamen met een bijna lege tank een spannende aangelegenheid is op een vroege en koude zondagmorgen in december.

Aangekomen op ons sportpark meteen de warme kantine opgezocht alwaar trainer Peter Haars bezig was om zijn tijdens sinterklaasavond gekregen rood witte Feyenoord-mobiel te gaan gebruiken.
Het bleek dat Joep Obdam en Marco Videler ziek in bed lagen en Leandro da Paula vanwege een knieblessure ook niet mee kon doen in de topper tegen Spirit. Terwijl wij ons de koffie lieten smaken werd besloten om Marcel Ott, speler van de C-junioren, op te roepen om zich bij de selectie van precies elf gretige spelers aan te sluiten. Een selectie waarin vooraf al duidelijk was dat onze topscorer Tim Wilderink, na een week griep, niet in staat zou zijn om de volledige wedstrijd te spelen.

Met de uitleg vooraf maakten wij de jongens erop attent dat ons uitgangspunt zou zijn om de nul vast te houden; tenslotte zou je op deze manier minimaal 1 punt overhouden aan deze topper en de afstand van
4 punten op Spirit behouden. De omschakeling bij balverlies werd aangestipt, iets wat tegen een ploeg als Spirit zeer belangrijk is, zeker omdat wij over het algemeen het spel maken.

In ieder geval is onze verdediging dit seizoen ijzersterk en geven zij geen enkele tegenstander de kans om ook maar te kunnen denken aan het maken van een doelpunt. Onze keeper Edwin Videler, aanvoerder Merijn van Vlimmeren, voorstopper Jos Kraal en de backs Mike Houtman en Koos Keuning beloofden om zich van hun beste kant te laten zien. Het middenveld werd gevormd door Marcel Kuin, Hannes Groot en Jan Boon terwijl voorin Tim Wilderink, Joost Kuné en wie-kent-dit-mannetje-niet Niels Koster stonden geposteerd.

De wedstrijd begon voor ons fantastisch en terwijl menigeen zijn kuipstoeltje aan het opwarmen was ging Joost Kuné goed door en presteerde hij het om de bal goed voor te zetten. Op de rand van het strafschopgebied was het uiteindelijk Jan Boon die met een gedrukt schot de keeper van Spirit in de
1e minuut in ons voordeel verraste, 1-0 voor de Valken.
Na deze vroege goal kwam aan onze tegenstander met name de eerste 20 minuten niet meer aan opbouwen toe; het was de Valken dat het spel dicteerde en aanval op aanval inzette richting de verbaasde bezoekers. Helaas wisten wij onze goede spel niet uit te drukken in doelpunten en bleef het maar 1-0. Nadat Jan Boon onnodig een tijdstraf opliep was het Spirit dat zowaar uit zijn schulp kroop en met een hun lange laatste man, die doorschoof naar voren, enkele kansen kreeg op de gelijkmaker. Gelukkig hielden wij stand en bleef het tot de rust 1-0 dankzij sterk spel in alle linies met de minimaal gewenste 100% inzet.

In de rust werd vriendelijk doch dringend door de leiding verzocht om geen herhaling van de uitwedstrijd; een 0-2 voorsprong in de rust gaven wij toen volledig uit handen en leden wij achteraf onze enigste nederlaag van dit seizoen. Iedereen zette zich weer schrap voor de tweede helft waarbij zelfs Tim Wilderink niet reageerde op de vraag van de trainer of er iemand gewisseld wilde worden.

In de tweede helft begon Spirit meteen aan te dringen om de gelijkmaker te forceren maar onze verdediging hield het overzicht en bleef de rust bewaren. Met name de gebruikmaking van de buitenspelval kwam op de juiste momenten goed van pas zodat het tempo meteen uit de wedstrijd werd gehaald.
De marge van 1 doelpunt in ons voordeel bleef en dus ook de voelbare spanning in en buiten het veld. Wij bleven goed combineren en doormiddel van de beweging zonder bal de aanval zoeken.

Wij stonden op het punt om de leeg gespeelde Tim Wilderink te wisselen voor Marcel Ott toen Niels Koster met een mooi schot in de hoek de keeper van Spirit een slechte nachtrust bezorgde en 2-0 voor de Valken op het scorebord liet noteren!

Hierna spartelde onze tegenstander het resterende deel van de wedstrijd nog wat tegen en probeerden zij met hun fysieke kracht iets te forceren maar het moet gezegd wij bleven volledig bij de les.

Ons inziens een terechte overwinning in een van beide kanten sportieve wedstrijd en een belangrijke stap op weg naar het gewenste kampioenschap.