Joris Groot matchwinner voor Valken tegen Beverwijk

Het is zondagmiddag 23 januari 11uur 33. Trainer de Haart beent zenuwachtig heen en weer door de kantine. Liefst drie spelers zijn nog niet aanwezig terwijl de afgesproken tijd reeds in verstreken. De gemiste mensen worden 1 voor 1 opgebeld. De een staat nog onder de douche, de 2e wacht op de 3e. De 3e is niet te bereiken.

De Haart weigert echter te wachten en hij geeft het sein tot vertrek. Vloekend en tierend loopt hij naar de auto. Hij is zo over zijn toeren dat hij iemand vraagt om mee te rijden, zodat hij in ieder geval de beschikking krijgt over een klaagmuur.

De drie schuldigen, Patrick, natuurlijk Mike en Lennard hebben bij aankomst allen een excuus klaar. De Haart is tegen die tijd, de reis duurde een slordige 50 minuten, al enigszins bekoeld. Toch moet hij in de bespreking dit nog even aanstippen: ‘we zijn er niet mee bezig, verdomme. Jullie hebben geluk dat ik maar 1 verse wissel heb en dat de situatie dusdanig is dat ik jullie eigenlijk niet kan missen..’ Met die opmerking gooide de oefenmeester de witte handdoek in de ring. Hij heeft nu eenmaal niet de beschikking over 20 gelijkwaardige voetballers. En vandaag, na de doelpuntrijke overwinning op Flamingo’s, zou een nieuwe overwinning zeer goed van pas komen. Voor het eerste in de lopende competitie kon Valken afstand doen van de onderste drie plaatsen.

De omstandigheden op Sportpark Adrichem waren om 12.45uur nog redelijk, maar om 14.01uur begonnen de eerste druppels neer te dalen. Over de kwaliteit van het veld waren de meningen verdeeld. De positivo’s zagen een vlak veld waarop de bal goed kon rollen, de negativo’s vonden de grote hoeveelheden toegevoegde zandkorrels waardeloos niet bepaald een lekker vooruitzicht. Valken mocht de 1e helft tegen de straffe wind in spelen aannemende dat deze gedurende de wedstrijden nog zou aantrekken.

Terwijl half Venhuizen/Hem zich liep te bezatten in de kroeg mocht De Valken in de wind en regen proberen een nieuwe stap te zetten richting middenmoot. Dat diende te gebeuren zonder de geblesseerde en geschorste John Bleeker. Zijn plaats werd opgevuld door Nobi, die werd door Wim direct gebombardeerd tot verdedigingsleider. Hieruit sprak een hoop vertrouwen waar Nobi vast en zeker baat bij had.

Beverwijk is een laagvlieger die de adressen van de ploegen in de 4e klasse al kan opzoeken. Slechts 4 gelijke spelen brachten even zoveel punten op. Toch zal de thuisploeg vooraf hoop hebben op een goed resultaat. In de uitwedstrijd hielden ze Valken immers op 0-0. Overigens betekende dat hun derde punt. Gezien de serie nederlagen nadien is dat gelijkspel achteraf een dure geweest voor De Valken.

Maar goed, de wedstrijd. Beverwijk startte dus met de wind mee. Daar was in het eerste kwartier weinig van de merken. Valken zette de toon en wist ook direct een aantal kansen te creëren. De grootste kans kwam al na vijf minuten. Een vrije trap van Joris belandde bij de 2e paal waar Patrick volledig vrijstaand de bal voor het intikken had. De laatkomer bewees zijn ploeg een slechte dienst door dat niet te doen. De doelman dook met lijf en leden op de bal waardoor de hoek te klein werd. Halverwege de 1e helft kreeg Beverwijk, geholpen door de aantrekkende wind, kreeg meer vat op het spel. De uittrappen van Cbas kwamen amper de zestien uit en duels op het middenveld gingen te makkelijk verloren.

Er kwamen ook kansen. Cbas stond zijn mannetje al had hij een aantal keer het geluk aan zijn zijde. Zo tikte hij een schot zo maar in de voeten van een tegenstander. De bal werd simpel ingeschoten, maar zowel Sietses als de scheidsrechter hadden buitenspel geconstateerd. Even later liet de doelman een dwarrellende voorzet los, maar de bal kon door Remco en Joris naar de zijlijn worden verwerkt. Cbas bewees ook zijn kwaliteiten door tot tweemaal toe in een 1 tegen 1 duel als winnaar uit bus te komen.

Ondertussen had Valken ook nog een paar plaagstootjes uitgedeeld. Twee voorzetten van Mark hoefden alleen te worden ingelopen door de inkomende spitsen. Tot ieders verbazing lukte dit niet ondanks weifelend optreden van de Beverwijk verdediging. Het laatste kwartier was volledig voor Beverwijk. Valken overleefde letterlijk en figuurlijk de storm al was de manier waarop niet bepaald elegant.

Valken begon de 2e helft met een positief gevoel. De wind in de rug en een 0-0 stand. Beverwijk bleef echter dreigend uit de hoek komen. Remco had handen en voeten nodig om de linksvoor te stoppen en op het middenveld kreeg de thuisploeg nog steeds veel ruimte om te spelen. De wind bleef echter een stoorfactor, want zodra Beverwijk bij de goal kwam waaide de bal net de verkeerde kant op. Het Beverwijkse offensief stokte na een goed kwartier voetballen. Zonder zelf goed te spelen mocht Valken voorzichtig denken aan een slotoffensief in het laatste half uur.

Het offensief moest wel leiden tot kansen. De Beverwijkse verdediging had al eerder laten zien niet bepaald solide te staan. Mark kon na een 1-2 met Mike zomaar op doel oplopen. Met te zachte inzet in de korte hoek wist hij de keeper niet te verschalken. Even later brak Patrick door op links, maar zijn voorzet belandde niet bij 1 van de 3 vrijstaande aanvallers. Nog 1 keer liet Beverwijk van zich spreken. Een diepe bal leek een prooi te worden voor Cbas. De wind brak echter de snelheid in de bal en Cbas werd omspeelt door de spits. Vanuit een moeilijke hoek duwde de spits de bal naar doel. Michiel kon met een noodsliding een doelpunt voorkomen.

Valken was amper aangedaan en zette nog meet druk naar de goal. De mogelijkheden volgden elkaar snel op, maar de tijd begon een beetje te dringen. Tien minuten voor tijd werd het dan toch 0-1. Mike speelde slim de bal diep op Mark. Zijn voorzet werd ontvangen door Lennard die het leer meegaf met de omlopende Joris. Met zijn linker schoot hij binnen!! De voorsprong was er dan toch, maar de overwinning nog niet. Zowel Mike als Lennard hadden daarna de beslissing op de schoen. Beiden konden dit niet afmaken, waardoor tot de 90e minuut de spanning bleef. Helemaal toen een overduidelijk buitenspelsituatie door de scheidsrechter werd genegeerd. ‘‘Daar komt de 1-1’, werd al langs de kant geroepen, maar gelukkig werd de inzet door Cbas gestopt. Opluchting alom op de bank en in het veld.

Het mooiste werd vandaag voor het laatst bewaard. Joris trakteerde het trouwe doorweekte Valkenpubliek op een mooie afsluiter. De rechtshalf wist met een prachtig lobschot de uitkomende keeper te verslaan. Nu de veilige marge bereikt was blies de rillende scheidsrechter snel voor het einde. Met de handen omhoog en met een brede glimlach verlieten de Valkenspelers het veld. De Haart stak zijn tevredenheid ook niet onder stoelen of banken. ‘Ik wist dat het zo’n wedstrijd zou worden’. Veel wind en een minder fijne ploeg (lees k..…) ploeg om tegen te voetballen.’

De blijdschap werd na afloop een beetje overstemd na het horen van de andere uitslagen. Alle ploegen in de buurt van De Valken hadden ook gewonnen met een bizarre verschuiving in de stand tot gevolg. Bovendien zijn de onderlinge verschillen erg klein. De nummer 5 Limmen heeft slechts 3 punten meer dan nummer 11 MFC. Ander opmerkelijk feit: de koploper na 6 wedstrijden Vitesse’22 heeft inmiddels een vrije val gemaakt. Ze zijn na gisteren teruggevallen naar plek 9!! Zo kan het ook gaan in de 3e klasse. Valken maakt gelukkig de tegengestelde sprong. Niet zo zeer goed voetbal, maar wel een dodelijke effectiviteit ligt aan de basis van de opwaartse lijn. De komende tegenstanders mogen hun borst wel natmaken (spreekwoordelijk dan).

Een deel van Valkenselectie sloot zich daarna aan bij de Kroegentocht. Het zal ongetwijfeld nog een lange avond zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Special sponsors

 

Archieven

Afgelastingen

geen

Hoofdsponsors

 

Kantinerooster jeugd

Er is geen rooster beschikbaar

Jarigen :)

Manon Bregman, 20-06 (22 jaar)
Riva Laan, 21-06 (19 jaar)
Jesse de Wit, 22-06 (22 jaar)
Joey Boon, 23-06 (23 jaar)
Copyright © 2024 De Valken