Onderstaand het verslag zoals deze maandag in Alkmaar te lezen viel.

[ 9 mei 2005 ]

Van Veelen mag karwei niet klaren

Een eerste stap op weg naar handhaving

OBDAM – Flamingo’s is nog steeds derdeklasser. Dankzij een meer dan overtuigende 4 – 1 zege op De Valken mogen de Alkmaarse voetballers zich opmaken voor promotie-degradatiewedstrijden. De Valken eindigt.door het verlies van het beslissingsduel als elfde in de competitie en degradeert rechtstreeks naar de vierde klasse.

Valkens linkermiddenvelder Mark Dop trapt de bal richting het doel van Flamingo

Flamingo’s had vorige week een flinke knauw gekregen. Tegen Beverwijk werd een nederlaag geleden, nota bene tegen de ploeg die in de competitie van de derde klasser A nog geen wedstrijd had gewonnen.
De dure nederlaag kostte een paar dagen later prompt de kop van trainer Jos van Veelen. ‘Er was geen chemie meer tussen ons en hem’, vertelde topschutter Maurice Gijzen. ‘Dan kan je twee dingen doen: de selectie vervangen of de trainer. Er moest wat gebeuren om een schokeffect in de spelersgroep te bewerkstelligen.”

Jack van Baar en Dolf Henschen namen Van Veelens taken aan de zijlijn over. Van Veelen zou aan het einde van het seizoen sowieso de Alkmaarse club verlaten om aan de slag te gaan bij de jeugd van FC Volendam, maar zijn afscheid werd dit weekeinde bespoedigd. ‘Hij had er vandaag graag bij geweest, dat weet ik zeker’, aldus Gijzen.

In de competitie was De Valken twee keer te sterk voor Flamingo’s. Gisteren bleek daar op het veld van Victoria 0 helemaal niets van. Was De Valken dan zo aangeslagen na de nederlaag van vorige week tegen MFC? Daar gaf de ploeg van Wim de Haart een 2-0 voorsprong uit handen om vervolgens de wedstrijd met 3-2 te verliezen.

Goede uitwerking

De wedstrijd in Medemblik had in ieder geval een slachtoffer geëist. De blunderende doelman Peter Molenaar raakte zijn plaats, kwijt aan Sebastiaan Redeker.

De Alkmaarse beslissing om de trainer opzij te schuiven had een gunstige uitwerking op Flamingo’s. De ploeg was twee klassen beter dan De Valken.

De Venhuizers werden vroeg onder druk gezet en kwamen nauwelijks aan opbouwen toe. Bovendien had doelman Redeker zichtbaar last van zenuwen. Zijn spelhervattingen waren regelmatig van inferieure kwaliteit en leidden vaak tot balverlies. Dat het bij rust slechts 0-1 in het voordeel van Flamingo’s was, was een wonder.

De Alkmaarders waren veel sterker, maar verzuimden de score op te voeren. Soms gebeurde dat op een manier waarom de toeschouwers nog konden lachen. Zoals na een half uur, Gijzen ging alleen op Redeker af, maar legde af op Karim Ajnane. Die miste echter, ook in tweede instantie. In totaal kreeg Flamingo’s in de eerste helft vier goede kansen, waarvan Gijzen er in de zeventiende,minuut één wist om te zetten in een doelpunt. Met binnenkant rechts mikte hij de bal langs Redeker in de lange hoek. De Valken kon bogen op een klein kansje. Uit iets dat op een aanval leek, kopte Lennard Groot de bal in de handen van doelman Peter Hoekstra.

Productie

In de tweede helft klaarde Flamingo’s het karwei snel. Binnen zes minuten had Maurice Gijzen – in de competitie goed voor ruim de helft van de totale Alkmaarse productie – de stand met twee doelpunten naar 0-3 gelepeld.

Daarmee was het geloof bij De Valken helemaal verdwenen. De goal van Lennard Groot, die de bal uit een vrije trap langs de blunderende Hoekstra schoot, zorgde nog wel voor een opleving aan Venhuizer zijde.

De verhoogde activiteit duurde niet al te lang. Slechts een kleine vijf minuten. Daarna was het gewoon weer de beurt aan de Alkmaarse ploeg. Uit een voorzet van Hoessein Ouzgni kopte Gijzen op de lat en nauwelijks drie minuten later stelde hij Ajnane met een bekeken steekpass in staat de 1-4 aan te tekenen.

Voor Flamingo’s is het seizoen nog niet afgelopen. De spelers liepen dan ook niet in polonaise het veld af. Als de nacompetitie van de vierde klasse A en B in de tweede ronde is beland, stroomt Flamingo’s in. De Alkmaarders moeten drie wedstrijden lang presteren om het derdeklasserschap te continueren. Of het zogenaamde schokeffect van het op non-actief stellen van Jos van Veelen zo lang doorwerkt, zal moeten blijken.