Valken opent wisselvallig

Met vijf trainingen in de benen opende Valken gisteren het bal der oefenwedstrijden in De Rijp. Daar speelde de ploeg in het kader van het De Rijp Tournament tegen VIOS W uit Warmenhuizen, dit seizoen opererend in de 4e klasse A. Trainer de Haart heeft de spelers dit jaar voor het uitkiezen. Een ongekende weelde voor de club die op zoek gaat naar eerherstel na een teleurstellend verlopen seizoen in de 3e klasse. Chistian ‘Matthijs’ Wognum lijkt voor de achterhoede een directe versterking. Nona is Valken’s tropische verrassing. Bart Boon, Raymond Pruimboom (geblesseerd) en Sander de Waal moeten zorgen voor jeugdig elan in de voorhoede. Verder hebben we nog goalgetter Pascal Visser die samen met Lennard de gestokte doelpuntenmachine nieuw leven in moet blazen. Tot slot zijn er een groot aantal talentvolle A-junioren overkomen om in ieder geval qua breedte de selectie te versterken en wie weet kunnen ze nog minuten gaan pakken in het 1e. Daarbij opgeteld de ‘oude garde’, nog even gretig als altijd. Minus Mike die het aan de andere kant van de provinciale weg gaat proberen.

VIOS W werd dus de eerste sparringpartner. Een club op 4e klasse niveau, dus direct een goede graadmeter om te kijken wat de Valkenvolgers dit jaar mogen verwachten. Stiekem zullen de meeste alweer dromen van fakkels op het veld en kampioensrecepties, maar zover is het natuurlijk nog lang niet. De concurrentie heeft ook niet stilgestaan en het wordt afwachten hoe ‘goed’ Valken nu werkelijk ls.

De start was wat dat betreft veelbelovend. Valken liep volledig over zijn tegenstanders heen. Dit leidde tot kansen voor Lennard, Pascal en Mark (lat), maar deels pech en deels het ontbreken van scherpte waren de oorzaken dat VIOS zonder kleerscheuren uit de openingsfase kwam. Daarna kwam de terugslag. Dit betekende niet dat de tegenstander Valken terugdrong op eigen helft, maar er kwam wel meer evenwicht in de strijd. Waar Valken echter 3 100% kansen om zeep hielp, bleek VIOS de gegeven paarden niet in de bek te kijken. Balverlies op het middenveld leidde een counter in van VIOS. De omschakeling was dermate traag dat het gehele middenveld en een deel van de achterhoede voor de bal stond, waardoor de aanvallers vrij spel kregen. De doorgebroken spits schoot eerst nog tegen Peter, maar in de rebound was het dan toch raak. Valken kwam daarna goed weg, toen de reeds omspeelde Peter de bal naast geschoten zag worden.

Het laatste kwartier in de 1e helft weer een iets minder matig Valken. Een snel genomen vrije trap van Patrick leidde de 1-1 in. Pascal slim weggelopen achter de rug van de verdediger tikte de steekbal in de verre hoek. De vreugde was echter van korte duur. Een paar vloekjes voor rust kwam VIOS weer op 1-2 door laconiek verdedigen aan Valkenkant.

De Haart uitte in de rust met veel stemverheffingen zijn omgenoegen over de gang van zaken. Daarbij wel aangetekend dat de eerste 10-15 minuten uitstekend waren, dus het was niet alleen kommer en kwel. Dat bleek ook al na rust. Valken was weer de bovenliggende partij en had opeens helemaal niets meer te duchten van zijn opponent. VIOS kwam niet meer over de middellijn. Gelukkig werd het goede spel nu wel beloond met doelpunten. De 2-2 kwam met een beetje hulp van de tegenstander tot stand. Een indraaiende voorzet van Mark werd door een VIOS verdediger het doel in gelopen. De 3-2 was van veel betere kwaliteit. Patrick brak op links door en zijn terugtrekbal kwam bij de instormende Michiel. Die roste het leer onhoudbaar in de verre hoek, een fraaie treffer. Halverwege de 2e helft werd het zelfs 4-2. Een domme ingooi werd door Michiel onderschept en via Lennard belandde de counter bij de ingevallen Sander. Die schoot met links geblokt en al langs de matige doelman.

Daarna nog een aantal kansen op meer, maar daar werd nogal arrogant mee omgesprongen. De laatste tien minuten was de pijp leeg en mocht ook VIOS weer meedoen. Ze kwamen zelfs nog akelig dichtbij. Na een blunder van Remco, hij schoof bal zomaar in de voeten van de tegenstander, werd Peter 1 op 1 verslagen door de lepe spits. Daarna wist hij wel redding te brengen toen er weer een spits voor zijn neus verscheen en Chris moest in de dying seconds nog redding brengen door een stiffie over de doelman net voor de doellijn weg te schieten.

Eindstand dus 4-3. Bij vlagen aardige dingen gezien, maar Valken is er nog lang niet. Dat hebben zowel begeleiding als spelers goed gemerkt.

Doelpunten: Pascal Visser, Michel Beemster, Sander de Waal en 1 eigen doelpunt
Assists: Patrick van Veen (2x) , Mark Dop en Lennard Groot.
Er werden geen kaarten uitgedeeld aan Valkeniers.
Man van de wedstrijd: Michiel Beemster