Tam Valken onderuit in De Rijp

De Rijp – Tegen een zeker niet geweldig De Rijp heeft Valken een lelijke misstap gemaakt. Na een redelijk begin zakte het spel steeds dieper weg in het sompige A-veld van de thuisploeg. Hoewel de uitslag 3-1 niet geheel conform de verhoudingen was, zal de Haart niet bepaald lachend zijn bed opgezocht hebben zondagavond. Het ‘nieuwe’ Valken heeft nog niet zijn ideale samenstelling en de coach zal nog een aantal andere spelers of systemen moeten uitproberen. Hij zal daarvoor alleen nog de bekerwedstrijden als graadmeter kunnen gebruiken. De eerstvolgende oefenwedstrijden tegen de profs van Volendam en 1e klasser Purmerstreyn zullen namelijk geen goed beeld geven van de mogelijkheden. Het niveauverschil met de tegenstanders is daarvoor simpelweg te groot.

Het begon allemaal zo slecht nog niet afgelopen zondag. Valken zette De Rijp in 1e helft vast op eigen helft. Tot veel kansen leidde dit niet, maar het combinatiespel zag er aardig uit, en belangrijker, de achterste linie gaf niets weg. Voorin kwam Mark een aantal keer op links door. Uit 1 voorzet kwam Pascal vrij bij de 2e paal, maar de hoek was te moeilijk om een schot te plaatsen. Diezelfde Pascal had de bal voor het inkoppen na een goede voorzet van Bart Boon. De gelegenheidscentrumspits ipv de geblesseerde Lennard zag tot zijn verrassing te bal uit het doel geranseld worden door de sterke doelman. Verder was Mark nog dichtbij een treffer met een vliegende volley vanaf rechts in de linker bovenhoek. Opnieuw was de keeper een sta in de weg.

De enige kans aan de andere kant betekende ook meteen een doelpunt. De arbiter negeerde een vlagsignaal van Sietse, maar dat leverde aanvankelijk geen gevaar op. Een Valkenverdediger was echter zo vriendelijk om de bal door het midden uit te verdedigen. De gehele verdediging was uit positie en een simpel steekballetje bereikte de snelle spits die het leder hoog in de touwen schoot. Valken was het daarna helemaal kwijt. Helaas blijkt de mentale weerbaarheid nog een heikel punt waar nog aan gewerkt dient te worden.

De 2e helft begon rampzalig. De 1e aanval betekende direct 2-0. Een diepe bal op een diepgaande middenvelder werd gevaarlijk omdat de achterste lijn niet stapte maar ook niet meeliep met de tegenstander. Gevolg was dat iedereen toekeek hoe Peter werd omspeeld en de goal een feit was.

Valken bleef, net als de 1e helft, de ploeg met het meeste balbezit. Lennard werd echter node gemist en ook Michiel haalde zijn niveau van donderdag niet. Laatstgenoemde mocht in het laatste gedeelte van de wedstrijd inrukken naar de voorstopperplek. Natuurlijk kwamen er wel kansjes. Die krijgt Valken altijd wel. Maar telkens leek het wel net niet te lukken. Pascal mocht een aantal keer aanleggen net als Patrick uit de 2e lijn. De scherpte en inspiratie leek te ontbreken om er echt iets van te maken.

Een kwartier voor tijd kwam Valken toch terug in de wedstrijd. Pascal profiteerde van een onoplettendheid achterin bij De Rijp. Een knappe dieptebal van Andre verlengde hij over de aanstormende doelman: 2-1. De motivatie kwam even terug bij de spelers en gelijkspel hing in de lucht. Uit een counter van De Rijp moest Peter een doorgebroken speler met lichamelijk contact van scoren afhouden. De toegekende strafschop werd feilloos benut. Eindstand 3-1 dus.

Toegegeven: Valken miste 4/6 mogelijke basisspelers (Chistian, John, Joris, Dolph, Lennard en Sander), maar de aanwezigen hadden er toch meer van kunnen maken. Helaas hebben deze 12 man laten zien dat deze samenstelling geen garantie wordt voor succes. Daarmee hebben ze de trainer De Haart in ieder geval een beetje geholpen in zijn keuze voor de ideale elf. Alle nadelen hebben immers een voordeel.

De Rijp – De Valken 3 – 1 (1 – 0)
Doelpunt Valken: Pascal Visser
Assist: André Keuning