Zure nederlaag voor Valken 1

Vooraf waren er louter positieve bespiegelingen in het Valken-kamp. Het varkentje, genaamd ALC, zou Valken op zijn Afra’s wel even wassen. Ondanks de kleine tegenvaller tegen HOSV voor de beker, leek niemand rekening te houden met puntverlies. Met een complete gretige selectie, het trouwe thuispubliek, een lekkere voetbaltemperatuur en een live concert op de achtergrond kon er toch niets fout gaan. Zondagmiddag tegen vieren was dat wel even anders. Met een zure onverdiende 0-2 nederlaag werd de lege kantine opgezocht.

En hoe was het zover gekomen? ALC was toch geen wereldploeg. De ploeg kon buigen op een heerlijke seizoensstart, dat wel. Weliswaar werden de 4 punten niet tegen de meest aansprekende tegenstanders gehaald, maar voor de degradatiekandidaat nummer 1 was dat natuurlijk al een enorme opsteker. Met een air van ‘we hebben niets te verliezen’, betraden de Abbekerkers ook het Valkenveld. De ploeg leunde vanaf de eerste minuut lekker achterover en wachtte op wat Valken in te brengen had. Dit zouden ze tot de laatste minuut volhouden en zoals eerder gememoreerd, het zou ze uiteindelijk geen windeieren leggen.

Valken zette zich direct schrap voor een offensief. De aanvallers werden veelvuldig gevonden en kansen konden ook niet uitblijven. De verdediging van ALC stond ook zeker niet ‘zo vast als een huis’, zoals hun trainer wilde doen geloven in de sportbijlage van het Suffertje. Maar wat Valken ook probeerde, de doelman bleek een onmogelijke hindernis. Vooral Lennard en André mochten een aantal keren aanleggen, vooral uit de 2e lijn. De schoten waren echter niet hard, scherp of zuiver genoeg (noem het maar op).

Na een half uur ebde de storm een beetje weg, maar echt wanhopen hoefde Valken niet. Tenminste, daar leek het op, want ALC kwam uit het niets op voorsprong. De ploeg was voor het bewuste moment slechts een enkele keer in de buurt van Peter geweest. Helaas bleek een slippertje van laatstgenoemde direct fataal. Hij anticipeerde in eerste instantie goed op een lange bal die over de verdediging werd gespeeld. Helaas stuiterde de bal dermate hoog op, dat in 1 keer wegschieten op koppen niet mogelijk was. De instormende linksbuiten ontfutselde hem de bal en scoorde in het lege doel. Een tikje voor de thuisploeg die ondanks de vele inspanningen in de eerste dertig minuten nog niets bereikt had. Na de goal was het even zoeken voor Valken, maar vlak voor rust had het ook zomaar 1-1 kunnen staan toen een kopballetje van Lennard buiten bereik van de doelman ternauwernood werd weggekopt door een attente verdediger.

Na rust hetzelfde beeld. Valken viel aan en ALC loerde op zeldzame kansjes. Opnieuw kwam de uitploeg welgeteld tweemaal bij het Valkendoel, maar ook ditmaal was dit goed voor 1 doelpunt. Het was dan ook een messcherpe counter die in lutteloze seconden van het ALC doel naar het Valken doelgebied werd uitgevoerd. De snelheid van de aanval verraste de centrale verdedigers Jos en Nobi die lijdzaam toe moesten zien hoe de lepe spits vrij aangespeeld kon worden en ogenschijnlijk op het gemak de hoeken kon uitzoeken.

Niet veel later kreeg Valken een nieuwe tegenslag te verwerken. De ingevallen Tim moest geblesseerd het veld verlaten en omdat Valken al driemaal had gewisseld moest de ploeg met tien man verder. Desondanks hield de ploeg een overwicht, echter het echte geloof in een beter resultaat ontbrak. Kansjes bleven evenwel komen. Een kopbal van Mark werd uit het doel geronseld door de uitblinkende doelman en enkele schotpogingen van de eveneens ingevallen Christian gingen er op wonderbaarlijke wijze niet in. Daarnaast vielen er nog een hoop corners en vrije trappen te noteren waaruit onoverzichtelijke scrimmagesituaties ontstonden, maar de bal leek telkens net een verkeerde kant op te gaan.

Zodoende hield ALC stand, soms met veel fysiek geweld en enig fortuin. De ploeg is nu al de grote verrassing van de 4e klasse dit jaar. Het valt af te wachten of ze deze prestatiecurve kunnen vasthouden. De spelopvatting is bepaald niet sierlijk, maar dat kan je ze niet verwijten. Immers, resultaat telt, ook op 4e klasse amateurniveau. Dat ondervond Valken ook. Werd er afgelopen week nog gesproken over een onverdiende overwinning, nu kunnen we toch wel spreken van onfortuinlijke nederlaag. En dan heb ik toch echt liever het eerste, als ik mocht kiezen.