Hauwert – De Valken 0-0 (0-0)

Zondag 14 oktober stond de uitwedstrijd tegen Hauwert ingeroosterd. Op voorhand een zware pot tegen de ploeg die door de kenners als een van de kampioenskandidaten wordt gezien. Na 6 wedstrijden blijkt die voorspelling niet geheel onterecht al moest de ploeg nog wel Apollo voor zich dulden in het tussenklassement. De Hensbroekers hadden namelijk de week ervoor volledig onterecht gewonnen van Hauwert met 2-1. Bij Hauwert speelt een oude bekende, nl. Kiki Stress Sinnige. De fanatieke rechtsachter bleek het in de weg lopen en op de benen verdedigen nog niet verleerd. In de 2e helft zou hij ook nog zijn houdgreep op een tegenstander loslaten. Kortom, nog altijd een speler die wij prima zouden kunnen gebruiken.

En Valken dan. Vanuit het thuiskamp kwam vooraf louter positief nieuws. Nobi, Niels en Rahim waren weer inzetbaar, terwijl de Dalmulders de komende week weer in training gaan. De concurrentieslag begint derhalve groteske vormen aan te nemen. Voor coach Vriend de uitdaging om alle koppies bij elkaar te houden. Deze zondag waren Rahim, Niels en Bart de wissels. Mark mocht het in de spits proberen met Joris als hangend op rechts. Michiel zakte een linie naar het middenveld alwaar hij Tim zou aantreffen die op 10 zijn kunsten mocht vertonen.

Valken nam een afwachtende houding aan om de ruimtes minimaal te houden. De tactiek leek te werken, want Hauwert wist maar mondjesmaat openingen te vinden. Valken speelde ook niet veel klaar. Alleen Mark kon zich onderscheiden met enkele acties. De gelegenheidsspits speelde zich eenmaal goed vrij en stormde samen met Marco naar de enige overgebleven verdediger. Marco ontving het verwachte balletje breed, maar werd tot ieders verbazing afgevlagd en afgefloten. Uit opmerkingen van diverse mensen na de wedstrijd bleek wel dat de ‘grens’ niet 100% objectief handelde, en dat ook zeker bewust was. Helaas zijn dergelijke acties geen uitzondering in de 5e klasse.

Goed, veel meer wapenfeiten waren voor wat betreft Valken niet te melden voor de rust. Hauwert daarentegen werd naarmate de helft vorderde steeds gevaarlijker. Doelman Dekker keerde enkele malen een inzet van een Hauwert-aanvaller en zag meerdere malen de bal naast de goal verdwijnen. Valken haalde met moeite ongeschonden de bak thee.

In de rust werden enkele omzettingen gedaan met een naar achteraf blijkt, gunstige uitwerking. De 2e helft was Valken de betere partij. Helaas kan ik als subjectief reporter niet veel vermeldenswaardige kansen opnoemen. Mark was nog het dichtst bij een doelpunt door een vrije trap via de vingertoppen van de doelman op de lat te mikken. Andere schietkansen van de Roodgroenen misten kracht of precisie.
Hauwert gaf ondanks het veranderde spelbeeld niet toe en zo bleef het een boeiend schouwspel met veel spanning, maar eigenlijk weinig echte kansen. Toch was het mooi om te zien dat vooral Valken goed de bal in de ploeg hield en op gepaste momenten de voorwaartsen trachtte in te schakelen.

Valken rook een kansje op een stunt, maar dat plan viel in duigen toen Mark geblesseerd uitviel. De ploeg had namelijk al driemaal gewisseld. Vooral de laatste 10 minuten drong Hauwert sterk aan. Enkele minuten voor het eindsignaal kreeg de thuisploeg nog een geweldige kans toen de aanvoerder recht voor het doel geen kans zag de bal tussen de palen te krijgen. En in dezelfde minuut had de bal ook de stip kunnen liggen toen Frank nogal robuust de bal met spelers over de achterlijn tackelde. Gelukkig zag de leidsman, zoals zoveel op deze zomerse herfstzondag, deze actie over het hoofd. De KNVB heeft reeds zeer vooruitstrevend, de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd naar 81, laat dit een voorbeeld zijn voor onze regering…. hoe het niet moet tenminste.

Het eindsignaal betekende de verlossing voor Valken. Hauwert voelde zich de morele verliezer en dat was terecht gezien de kansenverhouding over de gehele wedstrijd. Desondanks had ook Valken zomaar met de 3 punten weg kunnen sluipen als in de 2e helft iets secuurder met de geboden mogelijkheden was omgesprongen.

Na de wedstrijd genoot de reporter nog van een paar biertjes samen met de tegenstander. Alle onderlinge conflicten tussen de lijnen waren weer vergeten. Kijk, zo kan het ook.

Volgende week is er geen competitieprogramma. 28 oktober komt Berkhout op bezoek. Mij benieuwen of wij in staat zijn de aardige 2e helft een passend vervolg te kunnen geven.