Valken – Nakompetitie 0-10 (0-5)

Na een lang seizoen met hoogte- en dieptepunten kreeg Valken wat het wilde. Deelname aan de nakompetitie met als inzet een ticket naar de 4e klasse. Natuurlijk waren er op voorhand de nodige discussies of Valken daarin überhaupt iets te zoeken zou hebben, maar feit was dat de roodgroenen in principe 2 wedstrijden verwijderd waren van promotie. Gezien het verloop van de competitie begon Valken als underdog met verder Hauwert en HSV als andere deelnemers.

De eerste wedstrijd thuis HSV Sport zou een oorlog worden, aldus coach Vriend voor de wedstrijd. Toevalliger de dag waarop alle oorlogsslachtoffers werden herdacht. Nou een oorlog werd het, maar dan wel 1 tussen Amerika en Irak, of anders gezegd tussen de kat en de muis. Valken had namelijk 90 minuten lang niets te vertellen tegen HSV. Al na 20 seconden kregen de gasten een eerste mogelijkheid. Het zou een opmaat worden voor veel meer geelzwarte kansen. Tot vlak voor rust hield Valken het op 0-1, maar net voordat de scheidsrechter voor het rustsignaal wilde fluiten werd de te benijden doelman voor de 2e keer geklopt.

Ondanks enkele bemoedigende woorden in de rust, zagen de spelers geen heil in een positieve afloop. Gewillig lieten ze zich na rust naar de slachtbank leiden. Op alle fronten was de tegenstander een fractie, of een paar fracties beter.
HSV kreeg na rust niet heel veel kansen meer, maar was nu wel genadeloos in de afwerking. De teller eindigde op 5 voor de gasten, terwijl Valken niet 1 kans wist te creëren.

De teleurstelling was groot, maar al vrij snel kwam de bezinning. Valken was afgetroefd op voetbalkwaliteit en beleving. Dat laatste gebeurde vast in het onbewuste van de spelers, maar al met al een teken dat het absolute geloof in een stunt vanaf minuut ontbrak. Of dat goed of slecht is, kan ik als reporter niet zeggen. Duidelijk werd dat HSV in alle opzichten wel klaar is voor een stap omhoog.

Behalve de officieuze uitschakeling, betekende de nederlaag ook dat Vaken met kermis diende aan te treden tegen Hauwert. Hauwert weigerde de wedstrijd te verplaatsen naar zaterdag, maar de meeste spelers hadden daar niet heel veel moeite mee.

Het begin van de wedstrijd oogde ook nog wel aardig aan Valkenkant. Alleen werd het 1 op 1 concept opnieuw genadeloos afgestraft door de tegenstander. Binnen een half uur lagen er 3 doelpunten in het netje, doelpunten die in de reguliere competitie niet zouden vallen. Helaas bewaarde Valken alle verdedigende missers voor de nakompetitie. Voorin was het beste er ook vanaf, want opnieuw creëerde de ploeg niet veel kansen. Joris raakte nog wel de lat uit een vrije trap en Mark kon geheel vrijstaand voor doel net niet worden bediend door Jos en Rahim. De precisie ofwel scherpte was er net niet.

Na rust liep de score snel op naar 5-0 tot afgrijzen van de HSV spelers die hun voordeel in doelsaldo als sneeuw zagen smelten in de zon. Gelukkig bleef Valken met opgeheven hoofd voetballen en kreeg zelfs enkele aardige kansen op een eretreffer. In de slotminuut kreeg Hauwert echter de ultieme mogelijkheid om HSV voorbij te gaan op doelsalde toen een licht vergrijp van Jasper bestraft werd met een pingel. Doelman Dekker, al meerdere malen een sta in de weg, keerde de slappe inzet vrij simpel waardoor Valken op een zeer bescheiden manier toch zijn sportieve plicht had uitgevoerd.

Natuurlijk is deze nakompetite uitgelopen op een grote teleurstelling. Voor de ogen van het Westfriese voetbalpubliek liet Valken zich van zijn slechtste kant zien en dat is jammer. De 4e klasse is nog een brug te ver om de oorlog er nog maar eens bij te pakken. Nederland kwam na de slag bij Arnhem in een hongerwinter, ik heb begrepen dat de meesten na de wedstrijd tegen Hauwert nog 2 leuke dagen in Venhuizen hebben beleefd, dus zo erg is het allemaal niet.

Komend seizoen wacht dus weer een jaar 5e klasse. Laten we hopen dat Valken dan qua spel en punten een stapje omhoog weet te maken. Enkele spelers zullen erbij komen en enkelen zullen ons verlaten. Al met al ziet het er positief uit en als we komend jaar meer geluk hebben met blessures en schorsingen kan het een leuk jaar worden.

Voor nu wens ik iedereen een fijne zomerstop toe en wellicht zien we elkaar weer op het sportpark na de zomer.