B1 bekert verder na uitstekende wedstrijd

Valken B1 overwintert in bekertoernooi

Helemaal een vaudte tekst omdat “overwinteren” iets passiefs heeft. Dat is absoluut niet de case omdat we een hele mooie wedstrijd hebben gespeeld tegen Twisk/Opperdoes B1.
In de rust heb ik het team een groot compliment gegeven omdat we vooraf afspraken met elkaar hadden gemaakt hoe we het varkentje vandaag zouden wassen en die opdrachten werden allemaal perfect uitgevoerd. Dat het talrijke publiek dat niet in de gaten had en contraopdrachten probeerden te verstrekken toont hun betrokkenheid maar getuigde niet van inzicht in het tactisch concept. Als ik zou willen dat ze het zouden begrijpen had ik het hun wel uitgelegd. Doelstelling was om vandaag af te raken van het 10 minuten syndroom (altijd de eerste 10 minuten 1 of 2 doelpunten op achterstand) en echt stevig te gaan verdedigen door Bas, Wietse S, Wietse de G en Tjeerd ook als dat ten koste gaat van een overtreding. Op het middenveld met Bram, Dion en Wessel moest de rust bewaard blijven en combinatievoetbal worden gespeeld. Voorin 2 actieve buitenspelers Jos en Dennis V die de spits Niels konden bedienen. Kortom om Twisk/Opperdoes te verslaan moest de beuk erin. We hadden nog iets goed te maken na de 7-4 vorig jaar in het pittoreske Twisk.
Op het natte en zware veld kwamen we de eerste 10 minuten goed uit de startblokken (opdracht 1 voltooid) en het was pas in de 11e minuut dat nummer 9, hun gevaarlijkste voetballer, een kans kreeg in de 16. Dat schot werd goed geblokkeerd en ook de 2e kans van 9 werd door Wietse de G zo lastig gemaakt dat hij alleen maar op de ligger kon koppen. Het kon ons niet verontrusten. Na een prima uittrap van Dennis H soleerde Niels door de verdediging van Twisk en legde de ploert achter de keeper. Kort daarop twee harde schoten van Dennis V en Wietse S. Beide keren kon de uitstekende keeper de bal klemvast krijgen.
Na een periode van uitstekend positiespel op het middenveld met langdurig balbezit kreeg Niels in de 29e minuut een kans, zijn omhaal verdween over het doel. In de aanval wisselde Dennis V en Jos zoals afgesproken regelmatig van positie en waren horzels in de verdediging van Twisk. In de 38e minuut kreeg nummer 9 weer een mooie kans om de stand op 1-1 te zetten maar Dennis H stortte zich voor de aanvaller onder luide uitroep van “LOS”. Altijd goed om de huiswerkopdrachten uit te voeren.
Met voorsprong de rust in wetende dat het goed voetballende Twisk gemotiveerd de kleedkamer uit zou komen. Het moest nog scherper in de verdediging en Bas, Wietse de G en Tjeerd hadden de taak om hun aanval af te stoppen ook al zou dat ten koste gaan van een klein overtredinkje. Wietse S was inmiddels doorgeschoven naar het middenveld omdat Twisk met drie aanvallers speelde en onder onze druk hun doorschuivende middenvelder niet kon gebruiken. Wakker zette we de wedstrijd na de rust voort en na 2 minuten mocht Tjeerd een vrije trap nemen van rechts en die kwam met een oerknal in de muur. In de 5e minuut kreeg Bas dan ook waarvan de goed leidende scheidsrechter Niels Laan dacht waar hij recht op had, een gele kaart. Omdat ook de posities van het publiek goed waren neergezet werd het betwijfeld door de bidonsponsor Willem Klarenbeek die er met zijn neus boven opstond. Hij verklaarde later: “de spits dacht een gaatje te zien maar die was er helemaal niet en liep toen pardoes tegen Bas op”. Gezien zijn beroep moet ik wel meegaan met de analyse van Willem dat er geen gaatje was, maar pijn was er wel. Ondertussen was het vreemd uitgedoste publiek van Twisk in alle staten omdat Wessel –inmiddels vlagger omdat Tim zijn plaats had ingenomen- even vergat te signalen bij een uitbal. In de 10e minuut maakte Twisk gelijk na een onoverzichtelijke situatie in onze 16. Maar dat was het sein voor de Valken om helemaal alle remmen los te gooien. Kans na kans werd er gecreëerd vooral door de alsmaar met goede ballen en voorzetten strooiende Wietse S. Niels lobte de bal over na een voorzet van Dennis V maar omdat hij er dicht bij zat herhaalde Wietse S de voorzet na twee minuten vanaf dezelfde positie. Na zoveel oefening maakte Niels het knap af. 2-1. De coach van Twisk – zijn temperatuur was tot het kookpunt- feliciteerde mij al cynisch met de overwinning omdat hij het niet helemaal eens kon zijn met de scheidsrechter. Daarin stond hij helemaal alleen en ook zijn eigen meute liet die mening voor wat het was terwijl de scheids hem verwees naar zijn eigen domein voor de dug-out. Om de spanning er voor het veeltallig publiek in te houden lieten we Twisk nog even terugkomen tot 2-2. Het publiek ging al praten over wat te doen bij een gelijke stand in een bekerwedstrijd en de eerste weddenschappen werden afgesloten voor grof geld wie de beslissende “panenka” zou maken. We kregen echter nog kans op kans, Bram kopte op de kruising, Bas kreeg een dotje na een vrije trap en Jos maakte de beslissende goal. De scheids trompetterde echter op zijn instrument en keurde de goal af. Hands van Wietse S of buitenspel van Jos, we zullen het wel nooit weten. In de 36e minuut maakte Tjeerd een overtreding in de 16 en vanaf de Twisker kant werd geprobeerd om Bas daarvoor nog een gele kaart aan te smeren zodat hij het veld moest verlaten. Deze truc mislukte terecht. In de 37 minuut kwam de verlossing omdat Niels prachtig wist te scoren na een steekpass van Wietse S. Weer een beauty dat leidde tot het mooiste moment van de wedstrijd. Iedereen vloog elkaar in de armen en de ontlading was enorm. Maar we moesten zeker nog 5 minuten omdat er hier en daar wat gepauzeerd was in verband met onreglementair gedrag en blessures. Wietse S zakte weer wat naar achter en de boel zat op slot. Na de laatste stoot in de fluit gingen de spelers en het publiek helemaal los. Het team maakte een prachtige wave voor de tribune. De winterstop en kerstmis kan niet beter beginnen dan zo.
Als team hebben we met z’n allen een prima prestatie neergezet. Alleen kun je niets, je moet het samen doen (maar dat is logisch)
Een prachtige overwinning in de beker en laat Ajax B1 nu maar komen.