Valken B1 – Wherevogels 2-1 Psychologie, de hoofdzaak

Socialisatie en persoonlijkheid

Een deel van onze persoonlijkheid ontwikkelt zich onder invloed van de omgeving waarin we opgroeien. Vanaf de geboorte leren we allerlei gedragingen. Eerst in het gezin, dat de grootste invloed op de ontwikkeling uitoefent; later zijn het steeds andere groepen, zoals de schoolklas, vrienden en sportclub, die bewust en onbewust een belangrijk deel van onze persoonlijkheid vormen. Niets voor niets wil De Valken dan ook een “kanjervereniging” zijn.
Met socialisatie wordt bedoeld op leerprocessen die ertoe leiden dat kinderen uitgroeien tot volwassen leden van de samenleving. Het gaat dan op het overnemen van waarden, ideeën en gedragingen binnen een bepaalde cultuur of subcultuur. We leren wat in bepaalde situaties passend of niet passend wordt geacht. Veel onbedoelde socialisatie vindt plaats door imitatie, kinderen bootsen het gedrag van volwassenen na. Daarbij treedt een sterke identificatie op, kind wil zijn zoals zijn voorbeeld, het vereenzelvigt zich met iemand. Doorgaans is dit een volwassene waar het kind een sterke binding mee heeft. Door middel van straffen en belonen gaat het kind dan vanzelf een juist gedrag vertonen, het is dan geïnternaliseerd. Soms mislukt dat echter jammerlijk.
Freud (1856-1939) heeft een structuurmodel gemaakt van de persoonlijkheid, de Uber-Ich, Ich en Es. De laatste is het domein van de driften en verdrongen wensen.

Maar nu even terug naar De Valken B1.

In mijn vorige verslag tegen Wherevogels op 9.11.2008 moest ik de volgende tekst plaatsen:
“Kort daarop werd Wessel nog onder de graszoden gestopt door een zeer gefrustreerde opponent, hij duurde even voordat hij weer ter been was. Ik vermoed dat hij wat nekwervels uit balans heeft maar hoewel hij bijna op de brancard lag, stond hij toch weer op en voetbalde verder.” De coach Martijn van Wherevogels heeft toen netjes zijn excuus aangeboden aan Wessel en De Valken.

Mijn grootste zorg voor deze wedstrijd was om niet in de valkuil te trappen dat we ons zouden laten irriteren door deze tegenstander. Ons eigen spel spelen en vanuit onze eigen kracht. Jos, die steeds meer groeit en keihard werkt, kreeg in de kleedkamer nog even een applaus voor zijn winnende treffer tegen Wherevogels uit. De spirit zat er goed in. Vrijdagavond tegen Andijk geoefend met Tjardo in het hart van de verdediging en Dion op linksachter. Tjardo was er zo enthousiast over dat hij het halve team ‘s-nacht om 01.30 uur nog heeft gebeld om te checken of iedereen in bed lag en zo niet of hij nog ergens aan kon schuiven. Helaas voor hem moest hij ook naar bed. Omdat Bas door omstandigheden te laat was, in Zaanstad begint de zomertijd namelijk een weekje later, was ik genoodzaakt om hem wissel te zetten. Dat was wel een streep door de rekening omdat we de as Bas, Wietse, Niels en Tim nu moesten veranderen. Omdat we de eerste helft bijna altijd verliezen was het team extra gemotiveerd om te laten zien dat dat ook anders kan. We gingen de rust in met 0-0. In de rust de linkerkant eruit gehaald omdat daar in de eerste helft weinig actie in zat.
We spelen de laatste weken goed maar soms is de handelingssnelheid net even te langzaam waardoor we ons zelf in de problemen brengen en onrust creeren. We begonnen in de 2e helft met goed voetbal. Niels terug in de spits, Wietse S op het middenveld en Bas en Tjardo daarachter. Niels is natuurlijk een wereldvoetballer maar hij heeft een onstuitbare drang naar voren waardoor de mid-mid nummer 10 steeds ruimte kreeg. Wietse ging in de mandekking op 10 waardoor die in de 2e helft ook niets meer kon brengen. Binnen 20 minuten stond er dan ook 2-0 op het bord. Prachtige doelpunten ontstaan uit goed combinatievoetbal. Een lust voor het oog. Valken bleef in het Ich voetballen terwijl De Wherevogels zakten naar een ander niveau, helemaal nadat een van mijn kanjerverdedigers in eigen doel wist te scoren. De driften werden explosief en het was goed dat de scheidsrechter een einde maakte aan de wedstrijd nadat Dennis door een tegenstander was gevloerd, liggend in zijn rug werd gesprongen een drie knallen op zijn achterhoofd kreeg.

Mannen, wat hebben we weer goed gevoetbald en gefeliciteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Special sponsors

 

Archieven

Afgelastingen

geen

Hoofdsponsors

 

Kantinerooster jeugd

Er is geen rooster beschikbaar

Jarigen :)

Jurre Koopman, 17-07 (20 jaar)
Paul Ottens, 17-07 (16 jaar)
Johan Dekker, 19-07 (52 jaar)
Robin Vreeker, 19-07 (17 jaar)
Iris Hooijboer, 21-07 (19 jaar)
Sem Pater, 21-07 (14 jaar)
Rick Vroling, 21-07 (26 jaar)
Mirjam Rood, 22-07 (46 jaar)
Copyright © 2024 De Valken