Valken 3 laat Westfriezen 7 hun hielen zien

Een week vol regen en harde wind. Zo ongeveer tegenovergesteld aan de afgelopen zondag tegen Blokkers 4, waar we het ook niet meer over willen hebben. Afgelopen vrijdag bij de training leek het weer een beetje op te beuren, een enkel druppeltje als afkoeling tijdens de pittige training die Theo Hofland voor ons verzorgde was eigenlijk wel prima.

Zondag leek het even alsof de weergoden geen voetbalwedstrijd wouden zien, maar precies eventjes voor 12 stopte zij met hun zware regenval. Een wedstrijd van Valken 3 wil niemand missen uiteraard en dus legden zij hun werk ook even stil.

Valken 3 had deze zondag te kampen met ernstige gebreken in het personeel. De geblesseerden Michel Hoffer, Ron Boon, Bas Gagliardi, Roy Zwagemaker en de afwezige Michael Nan moesten we de gehele wedstrijd missen. Gelukkig waren Michel, Ron en Roy er nog voor de vocale support deze wedstrijd tegen Westfriezen 7. Een team waar wij volgens Teamlink.nl een 36% kans hadden om van te winnen. Maar volgens de stand in de competitie hebben we dan ook tegen de nummer 1,2,3 en 4 al gespeeld. Westfriezen stond 5e.

Statistieken of niet, bij de tos hebben beide partijen 50% kans om te winnen. Helaas verloor Bas Dobbelaer die en moest Jeroen Goedhart de eerste helft met zijn kop in de zon, achteraf gezien geen probleem voor onze keeper. Na de tos klonk het fluitje van de scheids als een vogeltje die losgelaten werd en zo speelden de Valkenaren de eerste 25 minuten dan ook. Vooral Erwin Groot aan de rechterkant wou wel alle spelers tegelijk aanpakken, maar dit had weinig effect. Gelukkig konden de ingevallen Pim en Tjeerd Zuurbier dit koelbloedig opvangen. Valken speelde voornamelijk op de counter, waarin zij altijd doeltreffend zijn. De jonge Valkenvogels zijn snel en hebben veel conditie. De badeend gekleurde Westfriezen moesten het vooral hebben van hun ervaring. Zo werd aan de rechterkant nog wel eens Erwin Hofland keurig opgewacht en in de kiem gesmoord. Aan de linkerkant konden aanvallen via Dennis Hofland en Jouke Wiltenburg meestal via het lijntje wegkomen, maar verder doordringen naar ‘de 16’ was in de eerste helft nog een lastige klus. Toch konden de Valkenaren meer inbrengen dan Westfriezen door het sterke blok achterin bij de Valken, onder aanvoering van de uitstekend presterende Bas Dobbelaer. Niels van ’t Hoff, die de vorige wedstrijd tegen Blokkers nog laatste man stond, was nu de diepste spits. Normaal gesproken is hij altijd in samenwerking met Sven Boots. Sven kon het ook nu niet laten om de bal strak af te spelen naar het vertrouwde gezicht die nu in de punt stond. Niels met de dikke kuiten deed waar hij goed in is, hard uitverdedigen alleen nu op doel. Valken plus aanhang hield de adem in vlak voor het treffen waarna de bal onhoudbaar perfect in de linkerkruising vloog. 1-0. Het derde leek na dit doelpunt rustig te teren op een voorsprong. Westfriezen maakte gebruik van de gemakzucht en scoorde laat in de eerste helft hun verdiende doelpunt. Die op zich wel knullig tot stand kwam. Meer had Westfriezen niet te zoeken in het Valkengebied, wellicht deed een Jiujitsu uitverdedigtrap van Tjeerd Zuurbier enig angst in de schoenen schuiven van de tegenstander uit Zwaag.

Het was 1-1 in de rust. Wat Valken 3 nodig had was een kort maar krachtige peptalk uit de mond van Theo Hofland. Geïnspireerd en strijdlustig kwamen zij hierna uit de kleedkamer. Valken moest en zal hier punten gaan pakken. Nog een applausje voor Erwin Groot omdat hij nog net op tijd was na het vullen van zijn bidon en de scheids zette het startsein in voor de 2e helft.

Hierin leek de verdediging van Valken wel Chelsea-achtige vertoningen aan te nemen. Eén groot blok van rood en groen. Als men het lef had om langs de felle Michael Timmer te komen stond daar Tjeerd Zuurbier, kwam je hier op miraculeuze wijze langs stonden daar Pim of Sven met daarachter rugdekking en coaching van Bas Dobbelaer. Kwam een Westfries daarlangs dan stond daar nogmaals Michael Timmer. Als je in je ooghoeken al Jeroen Goedhart klaar ziet staan voor een snoekduik is de enige keuze die je dan hebt nog tegen de arm van Michael aanschieten. Penalty. Westfriezen pakte hierop een voorsprong na slecht inschieten. Helaas kon Jeroen Goedhart deze bal, en tevens ook de laatste van de wedstrijd die hij niet klem had, niet keren voor de doellijn. 1-2. Valken 3 baalde en liet bijna geen bal meer doorkomen. Een aanval aan de linkerkant van Westfriezen werd stopgezet nadat een voet in het territorium van Sven Boots kwam. Opgejaagd door een agressieve herdershond, die wellicht ook op die manier zijn territorium had afgebakend, lieten Westfriezen de bal langs de zijlijn gaan. Wat wel vaker gebeurde deze wedstrijd na het zoveelste gevallen gele shirtje. Ondertussen werd Westfriezen aan de andere kant stuk gespeeld op de loopsnelheid van Erwin Hofland. Na een zoveelste penetreerpoging kwam hij met bal tot de rand van de 16. Bam! (nbm). De gelijkmaker van onze topscoorder. 2-2. De conditie hakte er bij de tegenpartij in waardoor beide Erwinnen en Pim nogmaals aan de rechterkant doorkwamen. De voorzet van Erwin Hofland aan de rechterkant werd afgeslagen door de verdediging van Westfriezen waarna de bal in de voeten van Pim kwam. Deze prikte de bal uitstekend in de rechterhoek van het doel. 3-2. Westfriezen probeerde nog mondjesmaat het tij te keren, maar zodra zij te ver naar voren geschoven waren konden aan de linkerkant Jouke Wiltenburg en Edwin Hoffer(jawel, de jonge talentvolle keeper van Valken 1) doorstoten. Wat kon Westfriezen anders doen dan zeuren op de scheids. Michael Timmer legde onzelfzuchtig af op het broertje van Michel Hoffer, waarna Edwin rustig de 4-2 binnentikte. Tevens de eindstand van deze wedstrijd. De scheids floot af en Valken 3 kon genieten van een welverdiende 3e helft.

Dus wat hebben we geleerd vandaag. Statistieken en winstkansen zijn niet altijd juist. 64% verlieskans tegen Westfriezen is nog geen verloren wedstrijd. Een 68% winstkans volgende week tegen Grasshoppers is dus nog geen overwinning. Er moet getraind en gestreden worden voor elke punt. Hopelijk hebben we in de derde helft aan Feyenoord goed opgestoken hoe het dus niet moet. Dan pakken we Grasshoppers alsof we PSV zijn.

Valken 3 bedankt al hun aanhang en Theo Hofland, wij zien jullie graag terug bij de volgende wedstrijd. 11 uur THUIS tegen Grasshoppers. Een mooie opwarmer voor de derby ASV 1-Valken 1 om 14.00 uur!!