Veteranen kampioen na winst op Kwiek ‘78

De veteranen zijn zondag 15 mei kampioen geworden. Kwiek ’78 werd met 4-2 verslagen, waardoor met De Valken zich na 21 wedstrijden de beste mag noemen. Hoewel de competitie waarschijnlijk niet volledig uitgespeeld zal worden, eindigt De Valken bovenaan de ranglijst met een beslissende voorsprong op Always Forward. De Valken heeft 19 keer gewonnen, twee keer gelijk gespeeld en niet verloren. Een terechte kampioen dus.

Kwiek ’78 gaf het niet cadeau. Het ging om een thuiswedstrijd van De Valken, maar door het drukke Polytechniek-toernooi was uitgeweken naar Avenhorn. Op het kunstgrasveld – voor Kwiek ’78 een bekende ondergrond – toonde Kwiek ’78 zich een sterke tegenstander. Dat maakt het kampioensduel alleen maar spannender en dat gaf extra kleur aan deze dag.

In de eerste helft leek De Valken qua scoreverloop nog een makkelijke ochtend te hebben. Het werd 1-0 door Ben Vroling die vrij aangespeeld aan de rechterkant de keeper geen kans gaf. Niet veel later maakte Eddy Bakker 2-0, waarbij ook hij in de diepte werd aangespeeld en doeltreffend afrondde. Daarmee had De Valken de zwakke plek van Kwiek ’78 gevonden. De verdediging had met name op de vleugels geen goed antwoord op de snelle aanvallers van De Valken.

Toch kwam Kwiek ’78 vrij gemakkelijk terug in de wedstrijd. De als een libero opererende nummer 11 van Kwiek ’78 maakte een fraaie goal en niet lang daarna volgde de gelijkmaker. Dank zij een knappe goal van Ron Laan bereikte De Valken toch de rust met een voorsprong. Op een lage voorzet van Ben Vroling, kwam de spits goed naar de eerste paal en was zijn bewaker en de keeper te slim af.

In de tweede helft was vooral consolideren het devies. Immers, Kwiek ’78 had laten zien zelf ook makkelijk een doelpunt te maken, dus het was niet verstandig om alles op de aanval te zetten. Het lukte de Avenhorners echter niet opnieuw gelijk te maken. Organisatorisch, mede dank zij invaller Timo Groot die na lange tijd weer eens meedeed, had De Valken het goed onder controle en bij vlagen ging de bal over vele schijven over het veld. Het was een lust voor het oog.

Uiteindelijk kwam, na goed doorzetten van Ben Vroling, de bevrijdende treffer van Sjaak Laan, die daarmee in stijl het seizoen afsloot. Sjaak Laan maakte deze competitie – als het goed is bijgehouden – maar liefst 17 treffers, gevolgd door Ron Laan met 16 doelpunten en Ben Vroling met 14 goals. De veteranen hebben na 21 wedstrijden 78 doelpunten voor en 14 tegen, afgaande op de officiële KNVB-ranglijst (waar zo nu en dan een foutje in voorkomt, omdat bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Kwiek ’78 een uitslag van 3-2 kent, terwijl het toch echt 4-2 was).

In de kleedkamer klonk het “campeone, campeone” uit de kelen van de trotse veteranen. Na afloop beleefden de kampioenen verder nog een uiterst gezellig middag in de Valken-kantine. Er was volop reuring vanwege het Polytechniek-toernooi, het geslaagde nacompetitieduel van het eerste elftal en Ajax-Twente op het tv-scherm. Een prima dag voor De Valken.