Feest in pitoresk Grootschermer: voor zowel thuisploeg als helden

Grootschermer is een lintdorp in de gemeente Alkmaar, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp telt circa 1000 inwoners.
Bezienswaardig zijn de hervormde kerk uit 1768, het voormalig raadhuis (1652) en enkele oude pittoreske huisjes. Tevens staan er nog een tweetal molens, De Havik en de Menningweermolen, en een weidemolentje. De plaatselijke voetbalclub is GSV. Daar mochten de helden van Valken Ve. 2 het slotduel in de bekerpoule spelen tegen de plaatselijke wit-zwarte oudere garde. Met een heerlijk najaarszonnetje, een mooie complex met weids uitzicht waren er voldoende ingrediënten aanwezig voor een lekker potje voetbal. Bij winst van de helden zouden ze poulewinnaar worden (na de eerdere overwinning bij Forward en het gelijkspel tegen Zwaagdijk).

Natuurlijk was het weer puzzelen om tot een elftal te komen. Zonder Dennis Dup, Nop, Edwin, Tuur en Ivo en een miniem inzetbare Erwin R. was de hulp van Tjade meer dan welkom. En niet alleen om de weg te wijzen naar het complex toe vanuit zijn Vada-verleden. Tjade bezette deze vroege ochtend het middenveld, gesteund door Rens en Jaap-Jan.

De thuisploeg kon putten uit een selectie van 13 man. Na 8 minuten waren ze al door de wissels heen. Middenvelder verstapt zich, spits krijgt knietje op dijbeen en kan waarschijnlijk nu nog niet lopen.

Valken speelt niet het beste voetbal maar is wel veel beter dan de thuisploeg. Het is dat de polderbewoners een goede keeper op de goal hebben, anders had het al snel over geweest.

Sterker nog: Ze komen gewoon op voorsprong en verdubbelen daarmee hun seizoensproductie! Een diepe bal lijkt een prooi voor Niels maar die blijft op lijn. De spits zit er tussen, geeft af aan de rechtsvoor die scoort.

Valken herpakt zich en komt uiteindelijk voor rust toch nog op voorsprong. Na vele corners en net niet aanvallen is de gelijkmaker toch wel een aanval uit het boekje: Door de as van het veld bereikt Doelman Martin die uit spits zakt. Die ziet Marc rechtsvoorin vrij staan en speelt in 1x door. Marc zet voor en bij de tweede paal staat Dennis klaar om simpel binnen te koppen.

Vlak voor rust kan Dennis zijn productie opschroeven. Het is Rens die na een mooie actie in de 16 zich op lijkt te gaan maken voor een schot op goal. Hij wordt echter gehaakt en de prima leidende scheidsrechter oordeelt juist: Pingel. Dennis achter de bal. Hij ziet echter de keeper de bal uit de hoek tikken.

De ruststand wordt dus bereikt bij een 1-1 stand.

Na rust is er voor GSV helemaal geen eer meer te behalen. Niels hoeft slechts driemaal in actie te komen, waarvan twee keer succesvol. Valken heerst over het hele veld. De ene na de andere corner mag door Jaap genomen worden. Uiteindelijk heeft 1 daarvan effect. Bal belandt bij de tweede paal, Doelman kopt richtin goal. Martin staat in de spits vogelvrij om de bal met ’t hoofd het laatste zetje achter de lijn te werken. Protesten van de doelverdedigers op de lijn (!) om buitenspel worden uiteraard niet gehonoreerd.

Tien minuten voor tijd mag Doelman zelf ook zijn goal meepikken. Wederom zet ie zijn hoofd tegen de bal na een prima voorzet vanaf links. De bal belandt in de verre hoek achter de uitstekende keeper. Hier kon ie echter niets aan doen.

Ja, we bekeren verder. Dennis wil dit toch echt niet en besluit om nog een te korte terugspeelbal te geven. De spits is alert en kan tussen Corné en Niels de bal verlengen. Niels grabbelt nog wat maar is kansloos. Eindstand 2-3.

Feest voor de scorende thuisformatie die direct massaal aan ’t bieren begon, feest voor de helden. ’t was een mooie, gedenkwaardige dag.