Galavoorstelling Valken 1 in tweede helft tegen RKEDO

Het was een groot contrast in vergelijking met vorige week. Nu mistroostige regenbuien en zware bewolking, vorige week warm en zonnig. Nu slechts een paar wedstrijden, vorige week een vol programma. Nu geen band, vorige week een overtuigend muzikaal optreden. Nu 0-2 achter met de rust, vorige week 1-0 voor. Maar toch zou het een spectaculaire middag worden door een wervelende tweede helft.

Valken 1 en RKEDO 1 hielden elkaar in de eerste helft qua spel en kansen redelijk in evenwicht. Al kon de 0-1 van RKEDO 1 uiteindelijk wel een logische openingsgoal worden genoemd. Voor de ploeg uit De Goorn waren er al een paar grote kansen geweest en de kansen van Valken waren minder talrijk en minder groot. Er zat ook een mooie redding van Mike Hoffer bij en Koen Vroling schoot over na een afgeketst schot van Kor Mantel. Verder treuzelde Erik Appelman te lang bij het aanleggen, waardoor zijn schot niet uit de verf kwam. Kor Mantel nam nog een mooie vrije trap die de RKEDO-doelman prima verwerkte in de lage hoek.

Bij 0-1 is er nog niet veel aan de hand, maar dat wordt anders als de scheidsrechter vlak voor rust een penalty geeft voor een overtreding van Roan Groot, waar hij het zelf niet mee eens was. Roan Groot mocht nog van geluk spreken dat de scheidsrechter hem liet uitrazen, al getuigde de reactie van weinig respect voor de leiding. En trouwens, de scheidsrechter floot eigenlijk een prima wedstrijd, met natuurlijk momenten waar je soms verschillend tegenaan kunt kijken. De buitenkans vanaf de stip liet RKEDO niet onbenut: 0-2. Valken 1 en de aanhangers gingen een beetje zuur de kantine in, waar inmiddels de klassieker op het scherm ook al heel wat toeschouwers kende.

De tweede helft werd – om op deze finaledag van Heel Holland Bakt in dezelfde sfeer te blijven – een “Spektakelstuk”. Christian Steenkamp was binnen de lijnen gekomen en op zijn goede voorzet schoot Erik Appelman de aansluitingstreffer binnen. Dat was heel kort na het fluitsignaal en het doelpunt bleek de opmaat naar veel meer. Kor Mantel wist met een afgemeten vrije trap de gelijkmaker in het doel te krijgen en even later bekroonde Mike Groot een avontuurlijke actie naar voren met een ziedend schot, dat RKEDO’s doelman niet kon pareren, waardoor Kor Mantel er niet als enige, maar wel als eerste Valkenaanvaller snel bij was om zijn ploeg op voorsprong te zetten.

Het gonsde langs de lijn. Wat gebeurde hier? In “no time” zette De Valken de zaken recht. RKEDO had het duidelijk moeilijker, maar bleef toch proberen weer langszij te komen. Daarom was het mooi dat de voorsprong op een tijdig moment nog werd uitgebouwd. Christian Steenkamp ging diep, passeerde behendig zijn verdediger en op zijn harde schuiver had ook de keeper geen kans: 4-2. Voorlopig de laatste goal van Christian Steenkamp, die een mooie buitenlandreis gaat maken en in de tweede seizoenshelft weer terugkeert.

Valken 1 ging hongerig op zoek naar meer. Zo legde Christian Steenkamp de bal met perfecte korte kaats neer voor Jeroen Bosch die technisch knap uithaalde en vlak langs de paal het net wist te vinden voor de vijfde treffer. Hierna volgde invaller Elia Cordio met een bal op de lat van buiten het strafschopgebied en aan de andere kant van het veld hield Mike Hoffer weer prachtig een bal tegen.

Doorlopend spektakel dus. Je moest als speler extra je best doen om “man of the match” te worden, want iedereen was gaandeweg erg goed bezig. In de slotfase hield Elia Cordia op de lijn heel knap een bal in het spel en Kor Mantel zette vervolgens RKEDO achterin onder druk, dat leverde een kluts op en zo kon Kor Mantel in alle vrijheid zomaar zijn derde treffer maken en was met deze driepunter de “man of the match’ ook gevonden.

Na deze galavoorstelling in de tweede helft staat Valken op 12 uit 4, wat een weelde. Volgende week Woudia, een tegenstander van formaat gezien de ranglijst en dan mag Valken laten zien dat het allemaal geen toeval is. Op 5 november is het team thuis weer te bewonderen tegen VVS ’46.