Valken Veteranen zegevieren in bekerfinale!!

2 juni 2023 gaat de geschiedenisboeken in als een memorabele avond voor de Valken Veteranen 1. De Veteranen wonnen namelijk in Uithoorn de District Beker West 1. Na 3 verloren finales zegevierden de mannen uit Hem eindelijk eens. Voor sommigen hing dit als een molensteen om hun nek en de kans dat je hem nog wint, wordt uiteindelijk ook kleiner. Maar gister waren de goden ons goed gezind en won Valken- met name door een prima tweede helft- verdiend van Eendracht 82 uit Amsterdam.

Rond half 7 kwamen de mannen uit Hem bijeen op het terrein in Uithoorn. Het complex van Legmeervogels staat ieder jaar centraal voor de verschillende bekerfinales voor District West 1.                   Ook valken mocht weer aantreden. Na 3 keer hun Waterloo te hebben gevonden, moest het vanavond dan toch eindelijk gebeuren. Met de lichte hindernis van de kermis, die nog in de benen zat, trad valken aan op volle oorlogssterkte tegen de heren uit Amsterdam.

Voor de tegenstander,  Eendracht ’82, waren alle randzaken aanwezig om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Arriverend in een touringcar, met 100 fanatieke supporters, toeters en trommels. De eerste klap was uitgedeeld en Valken degradeerde zichzelf direct als underdog. Gelukkig werd Valken ook door een mooie gros Valkensupporters ondersteund, echter waren de verhoudingen buiten het veld duidelijk voor de tegenstander.

19:30 uur floot leidsman Bos voor het beginsignaal. Een jonge scheidsrechter die verder een prima wedstrijd floot, de situaties goed aanvoelde en Valken had daar vaak voordeel aan. Vooral in het begin. Met Jos en Rick voorin probeerde Valken iets te forceren, maar het ontbrak aan gogme en duelkracht.  Van beide kanten was het voorzichtig, maar in het begin was het toch Eendracht die vaak de lange bal koos op de linksbuiten en daarbij voor kleine dreiging zorgde. Die dreiging werd vaak te niet gedaan door de uitstekend spelende Ramon. De wedstrijd speelde zich dan ook vaak af op het middenveld. Tot gevaar van Valkenkant kwam het haast nooit. Het gevaar van Eendracht kwam met name met schoten van afstand die Dennis steeds keurig over de lat keek. 0-0 de rust in zou een prima uitgangspositie zijn voor de 2e helft, maar dan toch kwam de goal van Eendracht, die uit de lucht kwam vallen. Na een onoplettendheid op randje 16 kwam de bal ineens voor de voeten van de nr. 14, die niet nadacht en de bal prachtig in de bovenhoek achter Dennis krulde.

Ondanks de achterstand was er geen paniek. Valken voetbalde immers alleraardigst en in de rust werd dat ook beaamd. Plan B en C werden besproken en met enkel de wissel, Lennard voor Rick v. L. werd de 2e helft vol vertrouwen tegemoet gezien.

Valken richting eigen aanhang pakte Eendracht de 2e helft direct bij de strot en met meer balvastigheid voorin, kwam Jos ook beter in zijn spel. Dit zorgde een paar keer voor dreiging. Echter na 2 minuten miste de spits van Eendracht een dot van een kans. De scherpe voorzet van links werd hopeloos naast geschoten en ontsnapte Valken aan een goal. Na 5 minuten kreeg Valken een grote kans. Remco vond de kruin van Jos die een prachtige voorzet niet tot doelpunt wist te promoveren. De herkansing voor Lennard die achter hem stond, was ook niet aan hem besteed. Uit paniek werd de bal tot corner verwerkt. De corner die hieruit volgde werd door Mathieu keurig bij de 2e paal tot doelpunt verwerkt, 1-1 en het was weer gelijk. Valken drukte hierna door, toonde veerkracht en mor. De onverzettelijke Koos speelde zijn directe tegenstander letterlijk uit de wedstrijd. Het tactische plan van Eendracht had geen vruchten afgeworpen. Door de ingebrachte wissels leverde Eendracht eerder kwaliteit in, dan dat het opbracht. Valken maakte na 26 minuten in de 2e helft de bevrijdende 2-1. Een afgeslagen bal werd door Remco vanaf rechts vanaf 18 meter prachtig in de verste kruising gekruld en de keeper kansloos liet. Het inmiddels met grote getale aanwezige Valken publiek werd gek van vreugde.

Niet veel later moest Dennis nog handelend optreden door een klein slippertje achterin, maar Rick H en Nobi vormden ondanks dat, gedurende de hele wedstrijd een geweldig blok. Niet te vergeten de puik spelende Jan die zich noodgedwongen moest laten vervangen voor Ruud door een ongelukkig blok met z’n tegenstander.

Lennard kreeg nog een geweldige kans om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Hij miste jammerlijk bij een halve omhaal en zo bleef het spannend. Sjaak kwam er in voor Jos en niet veel later liet hij zich weer vervangen door Paul. Met nog een paar minuten op de klok kreeg Eendracht nog 1 mogelijkheid om Valken pijn te doen. Op randje 16 kreeg Eendracht nog een vrijetrap. Deze werd in de muur geschoten en in de tegenaanval die door Ramon en Mathieu werd opgezet, belande de bal op rechts bij Lennard. Hij vond met een afgemeten voorzet de vrijstaande Paul die de bal met zijn voet, knie- en keeper tot doelpunt prolongeerde. Tergend langzaam verdween de bal in het zijnet en de ontlading bij de Veteranen, het publiek en de doelpuntenmaker zelf was groot. Dit kon niet meer misgaan.

Er werd nog afgetrapt, maar 30 seconden later floot de scheidsrechter voor het eindsignaal. Toen was daar de ontlading, de vreugde en de tranen. Wat een topprestatie!! Een overwinning waar niets op af te dingen was en Valken met name in de 2e helft orde op zaken stelde. Na 3 verloren finales won Valken dan eindelijk de beker. Eendracht vond zijn Waterloo in Uithoorn tegen Valken, die een sportief applaus kregen van de mannen uit Amsterdam. Hierna werd de beker feestelijk in ontvangst genomen door de mannen uit Hem. Het was een prachtige kruistocht die ergens begon in september 2022 tegen Spirit en eindigde op een prachtige lenteavond op veld 5 in Uithoorn tegen Eendracht.

Valken heeft gedurende het bekerseizoen niets cadeau gekregen en vocht zich verdienstelijk naar de finale door oud finalisten, gedurende de kwart- en halve finale te verslaan. De mannen vertrokken uit Uithoorn en dronken nog feestelijk op de overwinning in de Roode Leeuw. Een fantastische avond die nog lang zal heugen. Ook een grote dank aan onze supporters die ons steunden deze avond en die zeker niet vergeten mogen worden. Een prachtig seizoen, met een mooie triomf als toetje.