Valken knokt zich naar zuinige overwinning

‘Keurig op tijd jongens’, repte coach De Haart om 12.40uur in de bestuurskamer. Voor het eerst in jaren waren alle spelers ruim van tevoren aanwezig op het sportpark. En dat is meestal een goed teken. De ploeg had duidelijk een mentale kik gekregen na de ongelooflijke overwinning op Andijk. De Haart kwam daar tijdens zijn scherpe praatje meerdere malen op terug. Waarschijnlijk bewust om het laatste beetje wantrouwen in de koppies weg te nemen. Volgens verwachting hadden de elf namen dezelfde volgorde als waarmee de ploeg afgelopen competitieronde geëindigd was. Dit hield in dat Dolph weer mocht starten ten faveure van Nobi. Mike II werd andermaal beloond met een basisplaats. De pas 17-jarige verdediger is tot nu toe de verrassing in het eerste.

SEW, een niet te onderschatten tegenstander. Het verleden heeft uitgewezen dat Valken maar weinig keren een ruime score wist te behalen tegen de Nibbikkers. Bovendien heeft de ploeg van coach Nico Mol een kwaliteitsinjectie gekregen met o.a. spits Damon Jong. De 1e wedstrijd viel wat dat betreft toch een beetje tegen met een 1-1 tegen promovendus VVW. Genoeg aanleiding om tegen Valken de draad op te pakken.

Valken, hoe gedreven ook, werd de eerste minuten direct teruggedrongen. SEW speelde zeer opportunistisch en won veel duels achterin en op het middenveld. De roodgroenen kwamen al snel goed weg toen een knappe stiftbal van een meter of 20 op de lat botste boven Peter. De doelman had zich al gewonnen gegeven, maar was in de rebound alert op de terugstuiterende bal. Even daarna een knappe aanval over de rechterkant waar Mark zijn mannetje wel erg makkelijk liet lopen. De voorzet leek niet te missen voor de linkerspits, maar die te veel tijd nodig om de bal te controleren. Met een wanhoopssliding voorkwam Peter een inzet.

Al met al een zeer benauwd eerste deel van de wedstrijd, maar Valken kwam al rap terug. Eigenlijk direct na de levensgrote kans voor SEW was Valken tot tweemaal toe met een kopbal dichtbij een treffer. Eerst was het de opgekomen Christian die via de handen van de doelman de bal de lat zag raken. Uit de corner kopte Mike II knap in, maar opnieuw bracht de goalie redding. Dit was het startpunt voor een echt Hems half uur. Aanval op aanval kreeg de SEW verdediging te verwerken en enkele malen kwam de uitploeg goed weg. Valken was alleen erg slordig met de voorzetten en eindpassing. Hierdoor voorkwam het zelf een voorsprong in de rust.

In het begin van de 2e helft was de storm geluwd. SEW kroop weer uit zijn schulp en dat zou het publiek merken ook. Een klein kwartier na rust was het Damon Jong die een grote kans kreeg. Vlak voor Peter hoefde hij de bal alleen een diagonaal tikkie te geven in de verre hoek. De spits had echter gelukkig andere plannen met de bal en schoot wild naast. Daarna was het kruit van SEW alweer verschoten. Valken ging weer op jacht naar een voorsprong. Veel kansen kreeg de ploeg echter niet. Andermaal was dat grotendeels te wijten aan de slordige passing rond de zestien.

Toch zou Valken loon naar werken krijgen. Lennard werd aangespeeld door Mark aan de linkerkant. De spits draaide op zijn Lennards naar het centrum en vond de instormende Patrick. De laatste man had een bekeken schot in petto die via de binnenkant van de paal vlak voor de doellijn leek te sterven in schoonheid. Het was echter de alerte goaltjesdief Pascal die een voet tegen de bal kon zetten: 1-0. De opluchting en blijdschap was groot en SEW leek rijp voor de slacht.

Helaas voor De Valken braken er nog spannende minuten aan. De krappe voorsprong werkte verlammend op de benen van de spelers en daarmee gunde de ploeg SEW nog enige hoop. Hoewel die bepaald geen creativiteit ten toon spreidde werd het nog meermalen link voor de uitstekend keepende Peter M. Echte kansen bleven overigens uit, dus echt wanhopen hoefden De Haart en zijn mannen nu ook weer niet. Het merkwaardige fluiten van de arbiter bezorgde Valken nog een paar angstige momenten. Zo wuifde hij een aantal vlagsignalen voor buitenspel meerdere malen weg, om onbegrijpelijke redenen. En vlak voor tijd keurde hij een zuiver Valkendoelpunt van Michiel wel af voor buitenspel, terwijl de grensrechter van de tegenpartij de vlag omlaag hield.

In de slotminuten kwam toch nog de bevrijdende 2-0. Michiel werd knap vrijgespeeld door John. De nieuwbakken centrumspits schoot net als een situatie in de 1e helft, de slap in. De keeper kreeg de bal niet onder controle en Peter B. was ter plekke om de 2-0 binnen te tikken. De situatie rook naar buitenspel, maar de arbiter besloot maar weer eens een vlagsignaal te negeren. Dit keer kwam het niet verkeerd uit voor de thuisploeg die de 2-0 rustig naar het eind wist te brengen.

Het spel was nog niet je van het. Goede fases worden te gemakkelijk afgewisseld met rare inzinkingen, maar De Valken staat gewoon met 6 punten samen met Spartanen bovenaan. De Wognummers zijn de volgende tegenstander en daar zullen dus hoe dan ook klappen gaan vallen. Het niveau van De Valken zal wel uit zijn beste vaatje moeten tappen om een kans te maken, maar niets in onmogelijk. De ploeg heeft nu eenmaal vrijbuiters en bikkelaars en die twee elementen kunnen nog wel een van wezenlijk belang zijn in een wedstrijd tegen ploeg die zeer enthousiast de aanval zal kiezen. We zijn benieuwd of wij dit seizoen mee kunnen doen om de hoogste plaats, en dat zal volgende week duidelijk worden.

De Valken – SEW 2-0 (0-0)
Doelpunten Valken: Pascal Visser en Peter Bakker
Assists: Patrick van Veen en Michiel Beemster