Hauwert’65 – De Valken 1-1 (0-0)

Wedstrijd nummer 5 de la saison betrof de moeilijke uitwedstrijd tegen Hauwert. De kleine club uit het gelijknamige dorp speelt al jaren mee om de prijzen en ook dit jaar lijkt dat weer te gaan gebeuren ondanks 2 nederlagen in dit prille seizoen.

De dag begon op kantoor. Jos had zijn werk- tevens golfruimte ter beschikking gesteld om een broodje te eten en een voorbespreking te houden. Daarnaast werd de tijd genomen voor een rondleiding. Tijdens de bezichtiging passeerden de mannen een Mariabeeld die prominent in de trapgang stond waar menig speler een kruisje sloeg voor een goede afloop. De bespreking zelf had een positieve inslag. Er werd tegen Medemblik immers goed gevoetbald. Weinig redenen voor coach Kees om de boel op stelten te zetten.

De wedstrijd moest worden aangevangen zonder Roan. Hij had zich geblesseerd tijdens uitgaan. Zijn vervanger Edwin was ook al niet fit, getuige de dikke bandage om zijn enkel. Nobi begon weer in de basis al had hij daarvoor wederom een shot morfine nodig. Mats, weliswaar terug van vakantie, startte op de bank ten faveure van Mark B. die de afgelopen wedstrijden een goede indruk heeft achtergelaten.

Zo flitsend als de start tegen Medemblik was het dit keer niet. Valken begon wat bedeesd, zeker in vergelijking met de thuisploeg. Aan alles was te zien dat Hauwert gebrand was op een goed resultaat. Er werd fel op de man verdedigd en de Valken defensie kreeg veel aanvalspogingen te verwerken. Liefst tweemaal eindigde een aanval op het aluminium. Daarnaast stichtte de thuisploeg semi-gevaar met veel corners en vrije trappen die rücksichtslos in de zestien werden gepompt. In gebroederlijke samenwerking wisten Michael en zijn helpers ieder gevaar te verijdelen.

Valken had minder noten op zijn zang. Het enige echte wapenfeit was een aardige actie van Bart die bijna werd bekroond met een doelpunt door Mark. Zijn directe tegenstander kon met zijn punt van de schoen nog net redding brengen. Verder was het vooral tegenhouden en hopen op een uitval. Helaas kwamen de diepe ballen niet aan en stond het verdedigend niet goed op het middenveld. Het werd er niet makkelijker op toen Edwin uitviel. Gelukkig kon de rust benut worden om enkele essentiële omzettingen te doen.

De ene helft is de andere niet. Na rust kwam Valken beter in het spel. Het had echter wel geluk dat Sjaak’s vlagsignaal werd gehonoreerd toen een Hauwert speler diep werd gestuurd en afrondde. Helemaal onrechtvaardig hoefde dit niet genoemd te worden, want in de 1e helft had de grens van Hauwert minimaal 4 keer een Valken-aanval volkomen onterecht afgevlagd.

Na dit incident nam Valken het initiatief. Aanvankelijk leverde dit geen kansen op en bleef Hauwert link in de omschakeling. Het onheil hing opeens in de lucht toen een vrije trap onberispelijk werd ingeschoten: 1-0. Een mooie goal, maar niet bepaald gewenst. Even daarna kreeg dezelfde speler vanaf dezelfde positie een nieuwe kans, maar Michael redde knap.

Het laatste kwartier brak aan en het zag er nog steeds slecht uit. Hoewel Hauwert werd teruggedrongen, waren zij vooral gevaarlijk in de tegenstoot. Toch bleef Valken geloven in een betere afloop. Met geduldig combinatiespel werden eindelijk openingen gevonden in de wankelende verdedigingsmuur van de thuisploeg. Het Hemmer kwartiertje kreeg zijn vuurdoop.

Nu ging het hard met de mogelijkheden. Chris kopte op de paal, Mark schoot naast, Chris tikte weer over, Paul kwam niet uit met zijn stappen enz… Diverse corners werden afgedwongen met gevaarlijke situaties voor de goal tot gevolg. Het lijntje brak eindelijk toen uit een Arie-Schaper-Corner™ van Paul, Jos de bal binnentikte. Tenminste, hij claimde het doelpunt. De meningen over het gebeuren waren verdeeld.

Na de goal waren er nog enkele minuten te gaan. Valken rook bloed. En waar bloed geroken wordt, zijn piranha’s. Alleen betrof het dit keer waarschijnlijk een vegetarische piranha. Zonder gekheid, de beste kans van de wedstrijd werd aan Mark geschonken. Alleen voor de doelman, na een uitstekende pass van Mike, besloot hij niet te schieten, maar te reageren op een kreet naast hem. Die kreet was echter geen roep om de bal, maar een aansporing om te schieten. De zeker lijkende 1-2 ging aan de neus van Valken voorbij. Eindresultaat was een verdiende 1-1. Beide trainers vonden dat er meer inzat, maar dat is een terugkerend fenomeen.

De andere uitslagen waren helaas niet gunstig. Alle 3 de concurrenten wonnen hun duels. Hierdoor zakt Valken naar plaats 4. Er breken nu belangrijke weken aan met 3 opeenvolgende duels tegen op papier “mindere goden”. Als Valken wil blijven meedoen om het zilverwerk, zullen er 9 punten gehaald moeten worden. Daarna praten we wel weer verder over kansen en ambities.