De Valken – HOSV + scheidsrechter 5-2 (4-0)

Het was een groot contrast voor de spelers van Valken vanmiddag. Stonden er vorige week nog 600 mensen langs de kant, nu waren de toeschouwers rond 14.00 op 3 handen te tellen. De meeste supporters zaten nog bij de warme kachel of in de kantine een koffie of biertje te nuttigen.

De wedstrijd had dan ook een minder mooi affiche dan vorige week. HOSV had tot vandaag pas 3 punten verzameld en qua geografie was er ook weinig bijzonders aan. Omdat ook de buitentemperatuur een stap terug had gedaan, was de drempel voor velen te groot om de gang naar het sportpark te maken. Overigens zou het aantal toeschouwers gedurende de wedstrijd toenemen. Ze kregen dan ook een ware cabaretvoorstelling te zien. Hoofdrolspeler was de man in het zwart die alles in het werk stelde om de verder saaie wedstrijd uit de hand te laten lopen. Iets wat bijna nog lukte.

Voordat het zover was moesten eerst nog knopen doorgehakt worden. Door de trainer welteverstaan. Een vrijwel fitte selectie is voor iedere trainer een luxe, maar ook moeilijk. Er moesten immers spelers teleurgesteld worden. Nobi, Sam en Mark B. hadden de twijfelachtige eer de zitjes in de dug-out warm te houden.

De broodjes werden ditmaal verzorgd door de fam. Appelman. Als extraatje werden 24 hardgekookte eieren geserveerd. De lat voor de volgende kok wordt erg hoog gelegd. Nog even en we hebben een lopend buffet en dat is lastig in de knusse, maar volle bestuurskamer. De warming-up werd muzikaal aangevangen met de Oh Oh Cherso-hit. Misschien niet de meest gelukkige keuze om de voetbalspirit erin te krijgen, maar dat was ook niet nodig. Alle koppies waren helder en gefocust. Aan de vooravond van de topper tegen St George, was puntverlies geen optie.

De 1e helft werden de intenties van Valken omgezet in daden. Binnen 2 minuten was er al 3 keer op doel geschoten waarbij de 3de poging ook een doelpunt betekende. Mark vond Jos, die als een dief in de nacht de 16 was binnengeslopen. Geheel vrijstaand en al strompelend werkte hij de bal in doel. HOSV speelde vanaf dat moment al een verloren wedstrijd. Valken bleef aandringen en creëerde een veeltal aan mogelijkheden. Toch bleef de 1-0 nog een goede 20 minuten op het bord staan.

Deel 2 van het eerste bedrijf was echter een uiterst doeltreffende. Binnen 10 minuten vond Valken driemaal het net. Vooral de 2-0 was een plaatje. De aanval werd opgezet door Roan die middels meerdere 1-tweetjes uiteindelijk de opgestormde Mats vond aan de rechterkant. Zijn voorzet leek te scherp voor Paul. De linkerspits kreeg de bal met een ferme sliding vanaf de achterlijn alsnog tussen de palen. Chris (wat moest hij daar eigenlijk?), scoorde snel daarna de 3-0 en wederom Paul maakte een doelpunt met een geplaatst schot in de verre hoek. De overige minuten in de 1e helft bleef Valken aandringen, maar kreeg het geen echte kansen meer. De scheidsrechter, schijnbaar niet gelukkig met de grote voorsprong, deed er alles aan om HOSV in de wedstrijd te helpen. Alle twijfelballen werden in het voordeel van de uitploeg gegeven en volkomen onnodig werd ook een gele kaart gegeven. Even later had er een rode kaart getrokken moeten worden toen een HOSV-speler opzichtig natrapte. Nu toonde de scheidsrechter zich opvallend coulant door slechts geel te geven. Daarna werd een zuivere overtreding op de doorgebroken Bart weggewuifd. Maar ja, het stond al 4-0 dus veel ophef veroorzaakte dit niet.

Ondanks alle goede voornemens in de rust kon Valken het niet meer opbrengen om met dezelfde drive te spelen als in de 1e helft. Dit werd mede veroorzaakt door het steeds vreemder fluiten van de leidsman. De beste man had het duidelijk op De Valken voorzien. Waar mogelijk trok hij een gele kaart aan een Valkenier, zag hij overtredingen van HOSV “over het hoofd” en gaf hij letterlijk HOSV meerdere discutabele vrije trappen om de zestien. Uit 1 van die vrije trappen werd fraai gescoord.

De leidsman kon niet voorkomen dat Jos de 5-1 mocht binnenschieten zodat het beetje twijfel wat sommige Hemmers hadden gekregen weer verdween. Het werd echter een kwartier voor tijd 5-2 uit een vrije trap die bij de 2de paal binnenviel. Wederom had niemand enig idee waarvoor die vrije trap gegeven werd. Valken leek overigens nog een 6de goal gemaakt te hebben toen Mark van dichtbij binnentikte. Dit feestje werd ruw verstuurd omdat Jos een overtreding gemaakt zou hebben. De verdwaasde blik van de middenvelder sprak boekdelen.

Het laatste gedeelte moest Valken dit drama zonder kleerscheuren door zien te komen. Mark werd tot hilariteit van de toeschouwers meerdere malen afgefloten voor vermeende overtredingen. Hij ontving ook nog een gele kaart waarmee hij zich schaarde in het rijtje met Erik, Paul en Chris. Voor alle duidelijkheid, in alle gevallen gebeurde er weinig tot niets. Waarom zou dat ook, Valken speelde een gewonnen wedstrijd en de koppies waren stiekem al bezig met de volgende wedstrijd. Opvallend was ook dat HOSV voor soortgelijke vergrijpen geen sanctie kreeg opgelegd. Het publiek vermaakte zich kostelijk en iedere beslissing werd begeleid door een luid lachsalvo.

Helaas kreeg de wedstrijd daardoor alsnog een negatieve bijsmaak. Het eerste half uur speelde Valken superieur en een voetbalshow was in de maak. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Een voetbalmiddag is voor een aantal mensen gedeeltelijk vergald en waarom toch? Het is mij nog steeds niet duidelijk wat wij fout hebben gedaan. Ik denk dat we hier te maken hebben gehad met een gefrustreerde Ajax supporter…..

Na de wedstrijd was er nog een incident, omdat een verkeerd lidnummer was overgenomen van een pasje. Dit was voor hem reden om boos te vertrekken met de onheilspellende woorden “hier maak ik werk van”. Gelukkig kwam hij later terug en is het correct afgehandeld. Voor de liefhebber: hij is te boeken voor feesten en partijen. Succes gegarandeerd.

Geen woorden meer aan vuil maken. Volgende week worden wij verwacht in Spierdijk. St George staat na het 1-1 gelijkspel in Obdam nog steeds knap eerste. Valken kan een zware middag tegemoet zien. De beloning bij een eventuele overwinning is groot: de eerste plaats! Komt dat zien!!