FC Medemblik – De Valken (0-1) 0-3

Het werd een koude douche voor Valken zondagmiddag 20 februari in Medemblik. Letterlijk dan. Want bewust of niet, het water van de douche was nog kouder dan de buitentemperatuur.
Maar goed, in de uren daarvoor was nogal wat gebeurd. Bart was vandaag aangesteld als kok. Geen warme kaasbroodjes, salades of andere fratsen: gewoon brood. De bespreking vond plaats in ontspannen sfeer. Waarom ook niet. Geen afwezigen. Veel zelfvertrouwen op basis van de recente prestaties op het speelveld en trainingsveld. Coach Kees had de luxe om dezelfde elf op te kunnen stellen als voor de vorige wedstrijd. Dit hield dus in dat Mark B. op rechts begon en de pechvogels Sam, Edwin en Mats wederom vanaf een koude bank moesten toekijken.
Voor de wedstrijd, tijdens het omkleden liet Mike zich van warme kant zien. In die zin, dat hij als enige speler een maillot aantrok. Dit tot de nodige hilariteit bij zijn ploeggenoten. Helemaal gek was zijn actie niet. De thermometer, geijkt volgens de EUFA-norm, gaf aan dat de waterige februarizon de temperatuur niet verder omhoog had gestuwd dan een kleine 1 graad. Dit had ook zijn effect op het aantal toeschouwers. Die kon bij lange na niet tippen aan een gemiddelde ASV – Valken.
Ondanks het feit dat de meeste spelers iets te vroeg hun dextrootje hadden gekregen (en Roan een heel pakkie), begon Valken furieus aan de wedstrijd. Met de schrale wind in de rug werd Medemblik volkomen overlopen. Het was illustratief dat na reeds 5 minuten 2 100% kansen in het boekje van de NHD-verslaggever stonden genoteerd. Eerst was het Chris die van Bart een voorzet ontving. Hij tikte iets te zacht binnen waardoor een verdediger de bal miraculeus uit de goal kon werpen. Daarna was het Mark die een dieptebal van Nobi goed inschatte, maar met zijn rechterbeen de bal hard over schoot.
Het was na die beginfase even gelijkwaardig. Medemblik liet zich namelijk ook niet onbetuigd en bij vlagen liet de thuisploeg zien waarom het bovenaan staat. Zij hebben echter de pech dat er een kranige 17-jarige doelman bij Valken op doel staat die alle schoten tegenhield. Ondertussen bleef ook Valken zoeken naar meer. Onverwacht kwam dan toch de beloning. Een terugspeelbal werd door de doelman niet aangenomen. De doorgeschoten bal werd een prooi voor goaltjesdief Paul: 0-1.
In de resterende minuten van de 1e helft bleef Valken de bovenliggende partij. Helaas waren de mooiste kansen niet meer besteed aan de voorwaartsen. Vooral Paul had zijn dag nog meer glans kunnen geven, maar in een rebound schoot hij vanaf 5 minuten op de doelman die daarmee zijn fout een beetje goedmaakte.
Daarna gebeurde iets opmerkelijks. Sjaak, toch niet de meest oneerlijke grens die we kennen, werd met rood van het veld gestuurd. Naar de mening van de scheids had hij reeds driemaal bewust foutief gevlagd en dat was blijkbaar voldoende om hem weg te sturen. Je moet alles een keer meegemaakt hebben zegmaar. Coach Kees kreeg de vlaggenstok letterlijk in zijn handen geduwd en de wedstrijd werd vervolgd met een scheidsrechtersbal. De laatste minuten was het vooral veel scheren en weinig wol. Veel lange ballen en balverlies aan beide kanten. RUST.
Tijdens de rust werden de mannen even uit hun droom geschut door de begeleiding. Het was dan wel 0-1, het was dan wel de koploper, maar de verprutste kansen en het matige spel in deel 2 van de 1ste helft waren nu niet redenen om de fanfare al te bestellen.
De 2de helft gaf zoals gevreesd een ander beeld. Medemblik drong sterk aan. Duels werden verloren, de bal werd overal heen geroeid, behalve naar een medespeler en verdacht veel Witzwarte shirtjes genoten volop vrijheid. In die zin leek het een kopie van de eerste wedstrijd toen Valken ook matig begon aan de 2de helft. Valken moest ook toestaan dat Edwin op de proef werd gesteld. Hij redde in deze fase de Hemmers die rijp leken voor de slacht. De storm ging na die 100 procent kans nog even zo door. Veel vrije trappen en corners waren daarna het enige resultaat voor de thuisploeg.
Een vervelend incident betekende het keerpunt. Sam kreeg al dan niet bewust een trap in zijn gezicht. De invaller stond toen amper 10 minuten in het veld. Hij werd half dizzy vervangen voor Mats. Tijdens de blessurebehandeling ontstond enige commotie toen Sam door enkele Medemblikse spelers nogal nadrukkelijk werd verzocht het veld te verlaten. Er werden duwtjes gegeven en er was wat gescheld over en weer. Toch opvallend dat een leidsman deze situatie wegwuifde en volstond met een gele kaart. Verder eiste het Medembliks publiek een negatieve hoofdrol op door met verwensingen en sarcastische geluiden Sams aftocht te begeleiden.
Het enige voordeel van dit alles was, was dat Valken na de hervatting de grip teruggreep. Alles wat hiervoor niet goed ging, was nu weer dik in orde. Gelukkig kon dit herwonnen overzicht ook uitgedrukt worden in goals. Mats fungeerde als aangever voor Mark die eindelijk wel doel trof met een schuiver langs de doelman. Nog geen 127 tellen later bleek Bart ook koelbloedig in een rechtstreeks duel met de doelman: 0-3. Tevens eindstand, want in de resterende minuten gebeurde er niets meer. Nou ja niets….. De materiaalman van de gastheren was blijkbaar zo teleurgesteld over de uitslag dat reeds in de 88ste minuut het scorebord uit werd gedaan. Tja, de waarheid is soms te hard.
Ja. Vorige week werd nog voorspeld dat als Valken zou winnen vandaag, dit seizoen nog een mooi verhaal zou kunnen worden. Het is nog 7 wedstrijden tot het eind, er komen nog moeilijke tegenstanders (7), Medemblik zou in theorie nog voorbij Valken kunnen komen als zij in de laatste 5 minuten van de gestaakte wedstrijd tegen St George nog scoren.. MAAR. Voorlopig mogen we even genieten van een nieuw fenomeen. Valken als koploper! Niemand in Hem is van plan deze hoogste trede nog te verlaten.
Na zo’n wedstrijd is het moeilijk om spelers over te slaan. Toch wil ik van de gelegenheid gebruik maken om onze defensie een dik compliment te geven voor hun optreden. Prachtig de nul gehouden en bijna geen kans weggegeven ook niet toen Medemblik flink aandrong. Klasse mannen!!
Volgende week volgt een nieuwe uitwedstrijd tegen Berkhout. Een andere setting als vandaag, maar wel minstens zo belangrijk!!