Mooie overwinning Valken 1 in Alkmaar

De ongewoon negatieve fase van de Arctische Oscillatie (AO) is in hoge mate debet aan het bijzonder koude maartweer in grote delen van Europa en Noord-Amerika. Wanneer de AO negatief is, zwaaien krachtige hogedrukgebieden op hoge breedten (zoals Groenland en Noord-Canada) de scepter en raakt de verzwakkende straalstroom ver uit positie en gaat daarbij sterk meanderen. Daardoor kunnen (zeer) koude luchtmassa’s de gematigde breedten bereiken. Oftewel: Brrrrrr.

Voor Valken was het weer niet zo belangrijk. Er moest namelijk op het kunstgras bij Alcmaria gespeeld worden en dan heb je over het algemeen een “het gaat door”-garantie. Zo ook deze keer. Coach Mario had weinig zorgen. Rob was er niet bij vanwege zijn knie en Paul had nog teveel last van zijn ribbenkast. Zonder knikkende knieën werd B-junior Mike opgeroepen. De jongeling, in 1 jaar tijd 54cm gegroeid was de week ervoor de uitblinker bij de wedstrijd tegen Spartanen.

Het is maar een raar seizoen. Na 17 speelronden doen eigenlijk nog 9 clubs mee om de prijzen. Met een beetje fantasie zou je ook nog nummer 10 Apollo erbij kunnen rekenen, want die is sterk gestart in de 3de periode. Valken behoort ook tot deze groep, maar bivakkeert al sinds oktober rond de 8ste plek. We komen niet voor in favorietenlijstjes en we lezen vaak dat ploegen vinden dat er tegen Valken wat te halen valt. Dat is op zichzelf niet vreemd, maar feit is wel dat Valken sinds wedstrijd 7 niet meer heeft verloren. 9 potjes op rij minimaal een punt en dan nog maar 8ste staan. Het gat met de nummer 2 is 2 verliespunten. Het doet een beetje denken aan een worst die voorgehouden wordt, maar die telkens een klein beetje van je af beweegt als je hem probeert te pakken.

Iedere week is er weer een wedstrijd van de waarheid. Wat wil je ook met 9 concurrenten. Dit keer betrof het dus een wedstrijd in Alkmaar, tegen Victrix. De ambitieuze Alkmaarders stonden 3de met slechts 1 verliespunt minder dan koploper Spartanen. Het niveau van de tegenstander, de onvriendelijke weersomstandigheden en een korte warming-up. Genoeg redenen zijn te verzinnen waarom het niet zou lukken.

Gelukkig zijn er ook genoeg redenen te verzinnen waarom het wel zou kunnen lukken. Allereerst het vertrouwde spelsysteem. De laatste weken, WMC thuis uitgezonderd, heeft Valken hier veel succesjes mee geboekt. Ten tweede onze spits: Lenniegoal. Die is helemaal los. Ten derde de moraal. Valken zit in een “positive vibe”. Die vibe is even weggeweest voor de winterstop wat een aantal verliespunten heeft opgeleverd, maar is nu helemaal terug. Ten vierde omdat we gewoon een goede ploeg hebben., Een heerlijke mix van jong en minder-jong, van makers en brekers, van jonge vaders en kroegtijgers, van voorzitters en nazitters, van quizmasters en quizdeelnemers. Moet ik nog doorgaan?

Valken begon met de wind tegen en werd direct vanaf de start teruggedrongen. Alcmaria speelde met veel energie en flair. De boertjes uit Hem keken ernaar en lieten de Withemden hun werk doen. In balbezit deed Valken eigenlijk te weinig, maar de momenten waarbij we wel voetballend doorkwamen was het ook direct gevaarlijk. Binnen 20 minuten stond het zomaar 0-2 door 2 doelpunten van Lenniegoal. Tweemaal was Mark zijn aangever. De teller van de linksvoor staat op 16 assists dit jaar. Lenniegoal staat op 19 treffers!
OK, genoeg zelfverheerlijking voor nu.
Valken had voor rust genoeg kansen om de score uit te bouwen. Lennard bleef een plaag voor de Alcmaria defensie, maar had zijn kruid even verschoten. Alcmaria kon niet veel uitrichten. De Hemmer defensie kraakte af en toe, maar brak niet. Het grootste gevaar brachten de hoekschoppen die door de wind onberekenbaar werden. Mike bleef gelukkig goed op de been.

Helaas is de ene helft de andere niet. Valken was iets te voorbarig met het bestellen van die tas met punten. Alcmaria begon furieus aan de 2de helft. Er werd een aanvaller bijgezet en er werd direct overgeschakeld naar een meer opportunistische speelwijze. Dit was niet naar de zin van Valken. Mike redde fantastisch op een ingeschoten vrije trap. Daarna werd Valken geholpen door de wind die de bal een klein beetje doorduwde en zo voorbijging aan de instormende spits.
Het enige wapenfeitje van Valken in die fase kwam direct daarna. Lennard en Mark gingen met zijn 2-en af op doel. Helaas mislukte de breedtepass van eerstgenoemde zodat deze megakans geen kans werd.

De verdiende 1-2 kon eigenlijk niet uitblijven. Toch was er een dodespel situatie nodig om het pleit te beslechten. Een corner werd netjes bij de 2de paal ingekopt. Een goede 10 minuten later werd het zelfs 2-2. Dit keer kwam de goal voort uit een vrije trap. Toch een teer puntje als ik het zo mag schrijven.

Zo raar als dit seizoen al is, zo raar was ook deze wedstrijd. Het graf was al gegraven. Valken lag voor dood klaar om erin gegooid te worden en dan opeens…. Een onoplettendheid bij Alcmaria achterin. Een snel genomen vrije trap door Rick. Een handige doorkopbal van Lennard. En een Erik die koelbloedig de bal in doel plaatst: 2-3.
Heerlijk onverwacht en ook dodelijk voor de tegenstander. Die daarna natuurlijk wel alles probeerde om de nieuwe achterstand ongedaan te maken. Behalve veel verbaal vertoon in en om de zestien, bleef Valken redelijk eenvoudig op de been. We voelen ons gezegend met de arbiter die zich niet liet foppen door buitelingen en het vele appelleren om handsballen. Valken blijft overeind en boekt zodoende een ietwat gelukkige, maar niet minder mooie overwinning.

Volgende week wachten ons weer 2 wedstrijden van de waarheid. Zaterdagmiddag 17:00 treden we aan tegen Hauwert. Pinkstermaandag spelen we thuis tegen hekkensluiter ALC. In alle eerlijkheid maak ik mij meer zorgen over de wedstrijd tegen ALC dan tegen Hauwert. Geef ons maar iedere week een topper. Dan lijkt er bij de Hemmers altijd iets extra’s mogelijk te zijn…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Special sponsors

 

Archieven

Afgelastingen

geen

Hoofdsponsors

 

Kantinerooster jeugd

Er is geen rooster beschikbaar

Jarigen :)

Riva Laan, 21-06 (19 jaar)
Jesse de Wit, 22-06 (22 jaar)
Joey Boon, 23-06 (23 jaar)
Jeffrey Ruitenberg, 25-06 (30 jaar)
Isa Stosz, 25-06 (21 jaar)
Copyright © 2024 De Valken