Valken 1 verliest van Grasshoppers

Er werd op 12 oktober en 19 oktober tegen de Grasshoppers gespeeld, respectievelijk voor de competitie en de beker. Uit deze wedstrijden wisten De Valken helaas ‘slechts’ drie punten te halen. Allereerst het verslag van de competitiewedstrijd.

De afgelopen weken werd driemaal achtereenvolgens gewonnen. RKEDO, Kwiek en Berkhout moesten hun meerdere erkennen in De Valken. Gemakkelijk ging dat echter niet. Er werd weliswaar gewonnen, maar het spel was zo nu en dan matig. Het pluspunt ten opzichte van vorig seizoen, is dat er vorig seizoen punten werden verloren werden tegen RKEDO, Kwiek en bijna in Berkhout. Laten we het erop houden dat De Valken zich in dat opzicht positief heeft ontwikkeld.

De Grasshoppers is van een ander kaliber dan voorgaande tegenstanders; fysiek sterk, stug, prima werkmentaliteit, loerend op de counter, maar technisch dramatisch. Dat laatste detail vangt de Grasshoppers op door een goede dosis arbeid te leveren. De Valken heeft al jarenlang moeite om zich tegen dit elftal te verweren en lijkt er een abonnement op te hebben om met één doelpunt verschil te verliezen van deze ploeg.

Wederom werd geprobeerd om bovenstaand scenario te voorkomen. Dit moest vandaag echter gebeuren zonder Rick Hooijboer. Rick ging een poging wagen om een pens te kweken in Turkije, maar was helaas niet meer aangekomen dan een teleurstellende 537 gram. Desondanks kwamen er weer 11 man uit de spelerstunnel, want Twan Koster profiteerde van Rick’s afwezigheid. Niet geheel onterecht, want Twan heeft al talloze keren tijdens zowel trainingen als invalbeurten laten zien dat hij van prima waarde is voor Valken 1. Een prima ontwikkeling voor iemand die pas uit de A1 komt; vooral zo doorgaan.

De eerste helft dan. Valken kwam zwak uit de startblokken. Het veld werd te groot gehouden, waardoor te vaak de lange bal werd gehanteerd op Twan en Christian. Dit zijn niet bepaald de spelers die het moeten hebben van duelkracht. De fysiek sterke Grasshoppers wist de bal keer op keer te onderscheppen. Omdat het gat tussen de linies te groot werd, werd het middenveld overlopen en werden regelmatig kansen gecreëerd via de linksbuiten van Grasshoppers. Deze linksbuiten had overigens het veld voor rust al moeten ruimen, wegens natrappen tegen Jelmer. Helaas greep de scheidsrechter dit keer niet in.

Lange tijd wist Paul de nul te houden, maar uiteindelijk bereikte een van de voorzetten de spits van Grasshoppers: 1-0. Vanaf dat moment was de Valken de weg even kwijt en mocht het van groot geluk spreken dat Paul via miraculeuze wijze de ‘één’ wist te houden. Rust.
In de rust werden een aantal harde woorden gewisseld. Paul hield een ware ‘Hooijboer’ speech. Een dergelijke speech heeft in het verleden tegen De Zouaven al eens uitgewezen dat er peper in de reet wordt gestopt met een positief resultaat, dus wellicht bood het deze keer ook soelaas.

Na rust deed de peper van Paul zijn werk, want het spelbeeld draaide met 180 graden om. De Valken stond voornamelijk op de helft van Grasshoppers. Dit leidde in de 55e minuut tot een mooi afstandsschot van Christian Steenkamp tot de 1-1. De Valken rook bloed in deed een poging om 2-1 te maken. Helaas gooide vanaf dat moment de scheidsrechter roet in het eten. Christiaan Wognum werd nagetrapt door een speler van de Grasshoppers. Als reactie hield Christiaan het shirt van zijn tegenstander even vast. Ondanks dat de scheidsrechter dit niet had gezien, deelde hij Christiaan een rode kaart uit wegens natrappen….Een bizar besluit.

Vervolgens zou je denken: speel het resterende half uur verdedigend uit en houd de 1-1 vast. Niets bleek minder waar, want zelfs met tien man had De Valken het betere van het spel. Niels Timmer schoof regelmatig door naar het middenveld en speelde een weergaloze tweede helft door van achteruit aanvallen op te starten richting de 16 meter van de Grasshoppers. Koos ving de verdedigende rol van Niels op, met naast hem Roan Groot en aan de buitenkant Chris Wijsman en Jelmer Vriend. De strijdlust die hierbij werd geleverd was prachtig. Dit mondde in de laatste tien minuten zelfs uit tot twee grote kansen. Eén maal zat de keeper in de weg en tot slot was het Erik die tegen de paal kopte.

Ondanks dat De Valken recht had op minimaal één punt, maakte de Grasshoppers de 2-1. In de laatste minuut pompte de Grasshoppers de bal richting de 16 meter. Paul wist de bal in eerste instantie te redden, maar via de kluts belandde de bal alsnog bij een Grasshopper, die feilloos in de hoek schoot: eindstand 2-1.

Een gigantisch zure nederlaag, maar de strijdlust en het goede positiespel in de tweede helft waren tijdens deze competitie nog niet eerder tentoongespreid. Met deze instelling kunnen we in het vervolg wél winnen van de Grasshoppers.