Valken 3 wint belangrijkste wedstrijd van het seizoen

Elke club heeft hem wel. De grote rivaal. Over het algemeen is de rivaliteit over de jaren gegroeid. Dit kan zijn doordat twee clubs al jaren strijden om de hoogste posities in een competitie (Ajax en Feyenoord), maar vaak is de rivaliteit te danken aan de geografische ligging. Voor SV de Valken is de grootste rivaal ASV ’55 van de Westerbuurt in Venhuizen. De afgeketste fusie van een paar jaar terug heeft deze rivaliteit alleen maar verder aangewakkerd. Elk jaar betekent het dus een extra dosis gezonde spanning als blijkt dat een team van ASV in dezelfde poule is ingedeeld als jouw ploeg. Dit jaar werd dat een dubbele dosis voor Valken 3, aangezien in het programma bij zowel de beker als de competitie ASV 2 bij de tegenstanders hoorde.

De eerste wedstrijd van dit seizoen van Valken 3 betrof gelijk de bekervariant van het drieluik tegen ASV2 van dit seizoen. In een gelijk opgaande wedstrijd, waarin de spelers van Valken 3 nog duidelijk aan elkaar moesten wennen, trok ASV 2 uiteindelijk aan het langste eind met een 1-0 overwinning. Daar deze wedstrijd door beide teams als van minder belang wordt beschouwd, stond er nu toch echt de eerste echte derby voor de deur. Bij de Valken werd er gestreden om het kampioenschap van Venhuizen, aangezien de ploeg van de Westerbuurt geen eerste elftal meer heeft.

Net als vorige wedstrijd was de opkomst enorm aan Valken kant. Maar liefst 17 spelers meldden zich bij coach Erwin Groot om speelminuten te gaan maken. Alleen Nick was er niet bij. Michael Timmer is daarentegen weer teruggekeerd uit Londen. Om goed in de stemming te komen had Roy opgedragen om 11.45 (aanvang wedstrijd 13.00) aanwezig te zijn om eerst met elkaar licht te lunchen. Stokbroodjes kruidenboter en krentenbollen waren volop aanwezig. Vervolgens werd aan de voorbereiding begonnen. Na een gedegen warming up en een tactisch overleg kon er afgetrapt worden.

Valken 3 ging rustig en afwachtend uit de startblokken, zoals afgesproken. Bij balbezit werd rond gespeeld achterin en werd zorgvuldig het middenveld gezocht. Omdat ASV dezelfde tactiek handhaafde, ziet een groot publiek dat er in de eerste 20 minuten qua kansen niet veel gebeurd. Toch is het geen saaie wedstrijd. Er wordt gestreden voor elke meter en het gevolg is dat er na de eerste helft al twee spelers van ASV 10 minuten aan de kant hebben toegekeken na een gele kaart. De Valken weet na deze 20 minuten het eerst de ban te doorbreken. Roy krijgt de bal vanuit het middenveld en komt vanaf recht op de keeper af. Op de 16 legt hij aan en de bal verdwijnt in de lange hoek. Na deze goal kan de Valken echter niet doordrukken. Sterker nog, het is ASV die het initiatief neemt. Op een paar kopkansjes uit corners na levert dit echter lang niet veel op. Uiteindelijk komt er toch de verdiende gelijkmaker in de 40ste minuut. Uit een voorzet vanaf rechts kan de mee opgekomen rechtsback vrij binnen knikken. Vlak voor rust ontsnapt de Valken zelfs aan een achterstand. Roy weet een goed binnen gekopte bal uit een corner van de lijn te halen. Het rustsignaal komt uiteindelijk voor de Valken op een goed moment.

Na de rust staat er letterlijk en figuurlijk een ander Valken. Maar liefst 5 wissels zijn er gedaan. 10 minuten later maakt ook Michael, de 6de wissel, nog zijn rentree. Met de frisse krachten weet Valken beter onder de druk van ASV uit te voetballen. Nadat Mark ook het geel mocht aanschouwen en weer even mag toekijken denkt ASV druk te zetten om van de situatie gebruik te maken. De Valken kan echter profiteren van de ruimte die dit geeft en Ron komt door aan de rechterkant. Hij wipt de bal over de uitgekomen keeper en deze belandt uiteindelijk via de paal wel/niet over de lijn. Om er zeker van te zijn, geeft Erwin er een laatste poeier aan. Omdat even later, met nog steeds 10 man voor de Valken, Cornelis zijn tweede gele kaart en dus een rode kaart krijgt, lijkt de wedstrijd in de tas voor de Valken. Toch blijft de beslissende goal lang uit en blijft ASV dreigend bij hun aanvalsopzetten. 5 minuten voor tijd is het Ron die aan de spanning een eind maakt. Hij krijgt de bal op 40 meter van het doel en weet met een versnelling beide centrale verdedigers te passeren. Deze keer weet Ron de bal langs de opnieuw uitkomende keeper te schuiven en de bal belandt in de verre hoek van het doel. Hiermee is de eindstand bereikt en 5 minuten later fluit scheidsrechter Koos Laan voor de laatste maal deze middag.

De uitslag van deze wedstrijd zet de onderlinge stand van dit seizoen op 1-1. In april wordt het kampioenschap van Venhuizen beslist in het laatste duel van de best-of-three. Met deze overwinning zet de Valken wel weer een goede stap in de richting van de eerste plek. Het staat nu bovenaan, maar drie teams kunnen hier nog overheen door hun in te halen wedstrijden te winnen. Hopelijk kan er komende week een nieuwe overwinning bij worden geschreven, als er een bezoek wordt gebracht aan Strandvogels 3, dat nog geen enkel punt heeft weten te verzamelen. Om 11.00 is hier de aftrap.