Helden knokken zich naar verdiend punt

Voor het thuisduel tegen de rood-gele brigade uit Enkhuizen spelend onder de naam West-Frisia konden de helden niet beschikken over Marc, Dennis Dup en Erwin L.
Rens en Erwin R. – nog steeds licht geblesseerd – begonnen op de bank. Zij losten in de tweede helft Peter en Edwin af.

Bij West-Frisia is de motor op het middenveld Jacco Rijkhoff. Rijkhoff was jarenlang een spil in het succesvolle elftal van Hollandia gedurende de hoogtijdagen. Dat blijkt ie nog niet te zijn verleerd. Samen met zijn kleine compaan op het middenveld zwerven ze in het eerste bedrijf over het hele veld.

Voordeel van deze twee creatieve spelers is dat ze verdedigend niet al te actief zijn. Hierdoor kunnen de middenvelders veelvuldig mee naar voren opstomen. Veelal kunnen we van achteruit door Doelman en Corné prima via de backs Tuur en Richard aan aanvallen gaan denken door de middenvelders aan te spelen. De lange bal wordt niet zo veel gespeeld, hetgeen vaak tot balverlies leidt. Echter, soms wordt dan ook de verkeerde oplossing gekozen. De 0-1 komt zo ook tot stand. Balverlies door uitverdedigen door het midden en de goal is simpel een feit.

Halverwege de tweede helft komt West-Frisia op een comfortabele 0-2 voorsprong en lijken we rijp voor de slacht. Verwoestende uithaal van de rechtshalf die naar binnen is geslopen. De bal lijkt recht door het midden te gaan maar Niels kan er zijn vuisten niet tegenaan krijgen.

Tien minuten voor rust komen we weer terug in de wedstrijd. Een prima, snelle aanval door het midden. Ivo ontvangt de bal en kan opstomen. Zijn steekbal op Martin is precies op maat en Martin kan richting keeper. Hij wordt echter gehaakt binnen de 16 en de pingel is terecht. Dennis achter de bal is haast een zekerheidje. Zo ook nu, hij schiet de bal hard en onhoudbaar in de hoek.

Niet veel later de ultieme mogelijkheid voor Ivo om de gelijkmaker binnen te schieten. Een prima volley die hard zat is, echter te veel richting keeper. De redding is prima.

Met een 1-2 ruststand wordt de thee opgezocht en de wilskracht om een positief resultaat uit deze pot te halen is bij een ieder wel aanwezig, het moet ook kunnen.

Het is niet dat we heer-en-meester zijn, maar we komen in de tweede helft veel beter voor de dag dan de eerste. Vooral doelman Niels onderscheidt zich. Vier, vijf prima reddingen in één-tegen-één situaties, hij sleept ons er vandaag doorheen. Het handjevol corners van de bezoekers zijn niet gevaarlijk genoeg om tot doelpunt te worden verzilverd. Voor de rest blijft de verdediging scherp genoeg om de lepe spitsen tegen te houden.

Geen goals voor West Frisia dus in de tweede helft. Wat kunnen wij dan nog? Scoren! De gelijkmaker volgt halverwege de tweede helft. We zijn in de counter al enkele malen scherp geweest, volgens de grensrechter vaak te scherp. Ditmaal kan ie z’n maten echter niet helpen. Ivo stuurt vanaf het middenveld Dennis richting achterlijn. Dennis perst er een sprint uit en geeft ouderwets strak voor. Bij de tweede paal staat ie weer klaar om zijn 9e van het seizoen in de verre hoek binnen te schieten: Martin scoort.

Daarna doet Ivo zijn poging van de eerste helft nog eens dunnetjes over. Rens onderschept een poging van West Frisia om uit te verdedigen en kan afgeven op Ivo. Die haalt verwoestend uit en de bal verdwijnt recht door het midden in de goal. Helaas voor ons wordt er ingegaan op het appeleren van vermeend hands van Rens en telt het doelpunt niet.

Nog een aantal halve kansen en buitenspelsituaties verder alvorens de wedstrijd naar het einde sluipt. In de absolute slotseconde nog de ultieme mogelijkheid om alsnog met de overwinning aan de haal te gaan. Dennis kan met een ultieme inspanning Martin nog bereiken. Hij staat alleen voor de keeper maar laat de bal van zijn voet springen. Of dit nu onkunde was of vermoeidheid na de inspanning ervoor laten we maar in het midden.

De eindstand is een terechte 2-2. Kansen over en weer, zeker in het tweede bedrijf. Een fel duel, niks mis mee. Als we zo door gaan moet de overwinning snel volgen, dat kan niet anders.