Valken 3 leidt eerste nederlaag en verliest koppositie

In een tot nu toe goedlopende competitie moest Valken 3 vandaag aantreden als koploper tegen Medemblik 2. Voor Valken 3 altijd een zware tegenstander, wat ook blijkt uit de heenwedstrijd. De uitslag in Medemblik was 3-3. Vandaag werd er in Venhuizen gespeeld. Niet beschikbaar vandaag waren Nobi en Robin, die beide geblesseerd waren maar wel voor steun zorgden aan de zijlijn.

Voorafgaand wist Valken dat het een zwaar duel werd en dit bleek al gelijk in de eerste 15 minuten. Valken heeft het moeilijk met het oppakken van het verzwaarde middenveld van Medemblik en komt zo vaak een man tekort hier. Hierdoor heeft Medemblik het eerste kwartier het overwicht en zo komen zij tot een paar kleine kansen. Na dit kwartier komt er wat meer vat op de wedstrijd doordat Valken minder druk zet op de achterwaartsen en compacter gaat spelen. Dit levert minder gevaar op en zowaar wordt Valken zelfs een paar keer gevaarlijk. Na ongeveer 25 minuten spelen is het Niels van ’t Hoff die de eerste score noteert. Hij verovert een slechte genomen uittrap van de keeper en weet dezelfde keeper vervolgens met een lage schuiver in de verre hoek te verschalken. Medemblik wordt daarna weer wat sterker, maar grote kansen levert dit niet meer op voor de rust.

In de tweede helft drukt Medemblik gelijk nadrukkelijk aan. Uit een paar corners worden zij zeer gevaarlijk en staan Jeroen en een keer de lat een goal van hun kant in de weg. Ook nu komt Valken weer wat beter in het spel en ook nu krijgt het weer een paar grote kansen. Deze zijn helaas niet besteed aan de voorwaartsen vandaag. Dan volgt toch de goal voor Medemblik. Op links komt een Medemblikker twee man voorbij en deze weet vervolgens de spits in stelling te brengen. Deze is net eerder bij de bal dan Jeroen en met de punt van zijn teen weet hij hem langs de keeper van de Valken te krijgen. Hierna gaan beide teams op zoek naar de winst, maar is het Medemblik dat dit net iets slimmer en gelukkiger doet. Balverlies op het middenveld bij Valken leidt een razendsnelle counter in en 2 op 1 met Jeroen weet Medemblik dit goed uit te spelen. Valken probeert het vervolgens nog wel, maar een gelijkmaker zit er niet meer in.

Jammer maar helaas, de eerste nederlaag van deze competitie is daar. Door het verlies staat Valken nu 2de, 2 punten achter KGB 5. Volgende week is de laatste wedstrijd voor de winsterstop tegen Westfriezen 5 thuis, om 14:00. Hopelijk kunnen er in het spoor van KGB worden gebleven.

Dan nog dit: als schrijver wil ik toch even van de gelegenheid gebruikt maken om wat woorden te zeggen over het volgende. Hoe er vandaag door beide kanten (Medemblik maar ook de Valken) tegen de scheidrechter tekeer werd gegaan hoort niet op de velden thuis. De scheidsrechters fluiten vrijwillig op hun vrije zondag en zij verdienen het niet om zo te worden uitgekafferd bij elke beslissing die zij nemen. Ik hoop toch ook vooral dat er aan de kant van de Valken goed wordt nagedacht over hoe er positiever met deze leidsmannen kan worden omgegaan, vooral met zij die ons keer op keer een mooie wedstrijd op de zondagmiddag proberen te bezorgen. Het lijkt een cliché, maar als wij toch eens wat meer zouden kunnen opsteken van het respect bij het rugby, zou ons dat al heel veel opleveren.