Valken 2 verliest terecht van Andijk, maar blijft koploper

Op 20 maart 2016 stond de wedstrijd Andijk 2 tegen Valken 2 op het programma. De thuiswedstrijd verliep moeizaam en eindigde in een 1-1 stand. De afgelopen periode stak Valken 2 in goede vorm, daar het de voorgaande twee wedstijden overtuigend wist te winnen van KGB 3 en West Frisia 3. Andijk 2 verloor vorige week van RKEDO 2, dat bezig is met een opmars naar de top drie. Ook Andijk 2 doet nog mee om de bovenste plaatsen. Kortom, op papier een spannende wedstrijd.

De wedstrijd stond ingepland op 11.00 uur, terwijl er doorgaans 11.30 uur wordt gestart. Gelukkig was de technische staf er de avond voorafgaand ruimschoots(?!) op tijd bij om de spelers hierover te informeren, zodat iedereen om 09.45 uur klaar stond om te vertrekken. Voor 16 spelers startte welgeteld 9 auto’s de motoren om richting Andijk te vertrekken. Hiermee werd niet bepaald voldaan aan de in 2014 vastgestelde klimaatdoelstellingen, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om risico’s uit te sluiten wanneer meerdere auto’s vast komen te staan in de Andijker klei. Overigens schijnt de gemiddelde methaan-uitstoot op zondagochtend van spelers van Valken 2 vervuilender te zijn voor het milieu dan de co2-uitstoot van de betreffende auto’s, mede gelet op het (energie)zuinige rijgedrag van Tjade (zo heb ik vernomen).

Vanwege het goede spel van de afgelopen weken bleef de opstelling ongewijzigd. Andijk 2 betrad met een verrassend (goede) opstelling het veld. Een aantal spelers dat het voorgaande jaar nog schitterde in het eerste elftal, stonden vandaag in het tweede elftal. Valken 2 was dus gewaarschuwd. Andijk 2 gaf direct gevolg aan deze waarschuwing door Valken 2 onder druk te zetten. Het middenveld kon niet bereikt worden. Pogingen hiertoe werden afgestraft, hetgeen leidde tot vele counters via de rappe rechtsbuiten. Wietse S. en Rick V. hadden hier een zware dobber aan, mede gelet op de vele positiewisselingen. Wel kon opa na 3 minuten de 16 meter van Andijk 2 bereiken. Daar waar opa normaliter overtuigd is van zijn (schot)kwaliteiten, was hij dit keer zo coulant om de bal af te geven. Echter zonder succes. Wellicht kan hij in het vervolg beter weer zelf uithalen, maar laten we hem aan deze uitspraak maar geen rechten ontlenen. Die komen op een zeker moment altijd weer terug, mocht hij te zijner tijd torenhoog over schieten.

Er werden veel duels uitgevochten op het middenveld, waarbij de scheidsrechter enkele dubieuze beslissingen maakte. Nadat een aantal keer niet werd gefloten voor een overtreding op een Valkenspeler, vond aanvoerder Edwin V. het tijd om verhaal te halen bij de scheidsrechter. Deze kwam met het antwoord dat Edwin de wet- en regelgeving van de UEFA maar eens door moest nemen, want de betreffende scheidsrechter beaamde alle boekjes uit zijn hoofd te kennen, maar er daarbij wel zijn eigen interpretatie op na houdt. Laten we het er op houden dat die eigen interpretatie niet bepaald in het voordeel van Valken 2 uitpakte.

Na 17 minuten kwam de rechtsbuiten wederom door. De linkerflank van Valken 2 werd in snelheid afgetroefd en vervolgens stuitte de aanvaller op Pascal (herstellende van een griep), die zich op het oog gemakkelijk af liet troeven door de aanvaller. Deze zette de actie voort en maakte de 1-0. Niet veel later verstoorde de aanvallers de verdediging van Valken 2, waarbij Tjade de bal onzuiver door het midden schoot (oorzaak: een kunstgraspolletje). Deze bal werd onderschept en vervolgens verzilverd: 2-0.

Na de 2-0 kwam Valken 2 beter in de wedstrijd en begonnen de aanvallers, die tot dat moment nog niet veel in het spel voor kwamen, ook meer inzet te leveren. Niels F. liet zich regelmatig terugzakken op het middenveld, wat resulteerde in enkele uitbraken. Hierbij werd onvoldoende rekening gehouden met het natte veld en de straffe wind, want de bal rolde meerdere malen buiten de lijnen. Ook Sammy de G. kwam beter in de wedstrijd, maar dat mocht helaas niet lang duren. Na een behoorlijke overtreding moest Sammy het veld verlaten. Omdat Edwin V. fungeert als aanvoerder, en daarmee als aanspreekpunt voor de scheidsrechter, was hij degene die navraag bij de scheidsrechter deed. Wederom werd niet het boekje, maar de vrije interpretatie gehanteerd, al werd niet concreet duidelijk wat dat dan was. Helaas kon Sammy niet meer verder en hij werd vervangen door Beun de H.

Vervolgens werd in de 44e minuut een aanval over recht(midden) uitgevoerd door Andijk 2. Rick V. maakte een overtreding door een sliding te maken en daarbij ook de speler van Andijk 2 te raken. Dit keer hanteerde de scheidsrechter wel het boekje (overigens ook terecht) en hij gaf Rick V. een gele kaart. Deze overtreding was echter niet nodig geweest, omdat de aanval nog plaatsvond op het middenveld. Hoe dan ook, Valken 2 kwam met 10 man te staan. Daaropvolgend maakte Andijk 2 eenzelfde overtreding op het middenveld, maar dit werd slechts bestraft met een waarschuwing. Edwin V. vroeg om uitleg, maar kreeg direct een gele kaart gepresenteerd. Een onbegrijpelijke beslissing, maar wel een hele dure. Helaas wordt in de reserve 4e klasse een tijdstraf gehanteerd, wat betekende dat Valken 2 met 9 man kwam te staan. Een minuut later ging Valken 2 de rust in met een 2-0 achterstand en twee man minder. Deze ruststand was volkomen terecht, gelet op het prima veldspel van Andijk 2.

In de rust werd – vanzelfsprekend – afgesproken om vol in te zetten op de verdediging en te wachten op het moment dat er weer 11 spelers op het veld stonden. Ook werd afgesproken om ons zo min mogelijk emotioneel te laten beïnvloeden door de scheidsrechter. Het laatste is echter lastig wanneer nota bene de aanvoerder geen verhaal meer mag halen bij de scheidsrechter (en indien hij dat wel doet, hiervoor geel krijgt) en de scheidsrechter ongefundeerd en op zeer arrogante wijze vragen afwimpelt. Kortom, Valken 2 moest puur verdedigen en de narcistische trekjes van de scheidsrechter naast zich neerleggen.

Valken 2 startte de tweede helft fel. Het negental stond compact en er vonden veel positiewisselingen plaats doordat er zones gedekt moesten worden. Dit leidde in de 51e minuut zelfs tot een counter, waarbij Rukkie 1 op 1 kwam te staan, maar de bal voorlangs naast schoot. Vlak daarna schoot een speler van Andijk 2 de bal tegen een speler van Valken 2, die uiteindelijk belandde in de handen van de keeper. Ondanks dat dit absoluut geen opzettelijke terugspeelbal was, werd de bal op 5 meter afstand gelegd van de goal van Andijk 2 en kreeg Valken 2 een indirecte vrije trap. Deze werd aangelegd door Niels F. en ingeschoten door Rukkie. Het werd helaas geen succes, want Rukkie gaf een guffie die uiteindelijk in de verdediging belandde.

Valken 2 hield hoop en zocht naar de aansluitingstreffer, welke bijna werd gevonden door Beun de H, die overigens de organisatie goed neer had gezet. Hij liep mee in de aanval en kreeg de bal op het randje van de 16 meter, haalde uit en raakte helaas de paal. Wat volgde was een counter van Andijk 2 in de 59e minuut, waarbij de spits van Andijk 2 werd bereikt met een lange bal. Tjade zette de achtervolging in en probeerde voorlangs te komen. Dit lukte hem zelfs, maar de spits van Andijk 2 rook blijkbaar honing aan Tjade zijn reet en klemde zich vast aan hem. Vervolgens liet de spits zich theatraal vallen met als gevolg een penalty tegen en een rode kaart voor Tjade. Dit was niet de eerste keer dat Tjade dit kunstje werd geflikt. Gigantisch balen voor de speler die zich altijd goed inzet en het (elf)tal positief coacht. Dat nota bene Tjade de rode kaart vervolgens krijgt is extra zuur. De penalty werd overigens geraakt en was onhoudbaar voor Paul D.

De resterende 30 minuten werd met 10 man gespeeld. Daarbij werden evengoed kansen gecreëerd, maar Niels F. miste van 5 meter evenals Rukkie die 1 op 1 kwam. Rukkie herpakte zich in de 2e helft overigens goed, met een aantal mooie individuele acties, maar helaas wist hij het net niet te vinden. Daar kan donderdag weer op getraind worden. In de 68e minuut werd Rick V. gewisseld voor Jaap. P , beter bekend al “DJ Jay Kobb”, die zojuist de tienerjaren achter zich heeft gelaten. Een serieuze meneer geworden dus. Dit wierp meteen zijn vruchten af, want de DJ wist met een afstand- en dwarrelschot de keeper te misleiden en zo maakte hij de 3-1. Hiermee bleef de spanning nog even in de wedstrijd. Andijk 2 reageerde hier wat geïrriteerd op. Deze irritatie werd vormgegeven in een overtreding op een Valken-speler, die met geel bestraft mocht worden. Dit bleef echter uit, maar leidde wederom tot verontwaardiging richting de scheidsrechter.

Andijk 2 zocht telkens de counter en werd steeds gevaarlijker. In de 73e minuut maakte Andijk 2 na een mooie aanval alsnog de terechte 4-1. In de 79e minuut volgde zelfs de 5-1, doordat de aanvaller van Andijk 2 een prachtig afstandsschot in de kruising schoot. Paul D. trof bij deze tegengoals geen blaam. Het zou kunnen dat zijn nieuwe handschoenen dit wel deden, vanwege het ontbreken van de geluksfactor.

In de 84e minuut werd Edwin V. voor de zoveelste keer onderuit gehaald. Weer trad de scheidsrechter niet op. Navraag door de aanvoerder bleek tevergeefs, want er kwam geen woord meer uit zijn mond. Ondergetekende dacht de scheidsrechter te helpen door Edwin erop te wijzen dat hij misschien ook alle boekjes van de UEFA moest lezen. Wat toen volgde was onbegrijpelijk, want de scheidsrechter moest zich kennelijk non-verbaal verweren door een gele kaart te trekken en deze uit te reiken aan Edwin V., terwijl hij helemaal niets zei. Dit betekende een tweede gele kaart, dus rood. De scheidsrechter kwam hier echter niet meer op terug, zelfs niet nadat spelers van Andijk 2 hem erop wezen dat hij de verkeerde persoon aansprak. Hij vond het welletjes geweest en floot plotseling de wedstrijd af, terwijl er nog +- 10 minuten inclusief blessuretijd gespeeld moesten worden.

Hoe dan ook, Valken 2 is weer met beide benen op de grond gezet. Ondanks dat de scheidsrechter zijn dag niet had, had Valken 2 deze ook niet en was Andijk 2 simpelweg heer en meester; complimenten voor de tegenstander! Gelukkig verloor de concurrentie ook punten, dus het blijft spannend bovenin met KGB 3, RKEDO 2 en inmiddels ook Volendam 3. Valken 2 gaat desondanks nog aan kop. Aanstaande zondag wordt thuis gespeeld tegen RKEDO 2, dat op 3 punten verschil staat op Valken 2. RKEDO 2 wist vorige week te winnen van Andijk 2, maar toen hadden bovenstaande spelers van Andijk 2 een uitwisseling met het eerste elftal. We zullen aan elkaar gewaagd zijn, dus dat belooft wederom een kraker te worden!