Valken 4 heer en meester

Zondag 28 oktober 2018, de dag waarop het dan eindelijk mag gebeuren. Al de hele week was West-Friesland en omstreken in rep en roer om dit duel. In een weekend waarin er sowieso niet zo veel te doen was op sportief gebied. Althans, Ajax nam het dit weekend op tegen een groepje x-benen en een keeper zonder handen, ene Max ging een aantal rondjes karten ergens in Mexico en Lionel Messi kijkt samen met Sierd de Vos hoe zijn collega’s elleboogstoten uitdelen in camp nou. Niks noemenswaardig dus, en zeker niet belangrijker dan de kraker van het weekend: Valken 4 – Valken 3.

Koud en warm tegelijk, zo was het weer deze ochtend in het uitverkochte A-stadion van de valken. Alle kaarten waren verkocht. Op marktplaats en ticketswap gingen ze meerdere malen over de kop. De warming up was vol aandacht en passie aangegaan door beide teams. De coaches hadden hun teams volledig op scherp gezet, de schoenen waren gevet, het gras gemaaid en de spreekkoren ingestudeerd. Niks kon deze derby verpesten. Of nouja, niks… Je hebt natuurlijk wel een scheidsrechter nodig. Maar toen deze er een aantal minuten later (lees 5 minuten voor de aftrap) ook klaar voor was kon de wedstrijd van start gaan. Valken 4 trad met een vrijwel volledig fitte selectie aan, wat coach Ruud Kok de luxe gaf over een drukbezette bank met daarop onder anderen de technische Harm van Leijen en breekijzer Erwin Feller.

4 minuten. Zo lang duurde het voordat de V-side voor het eerst in juichen uit mocht barsten. Na een rush via de rechter kant van het veld gaf Jelle een strakke voorzet. Op maat, laag en hard. Zo’n voorzet waar je als spits van houdt. Waar je alleen maar tegen aan hoeft te lopen. Bart vriend deed dat. Of nou ja, lopen… Hij ramde de bal zo hard de kruising in dat je bijna medelijden met zijn vriendin zou krijgen. Maar gelukkig laat Bart zijn agressie alleen op het voetbalveld zien. 1-0

Valken 4 was sterker in het eerste kwartier van de wedstrijd en dit was ook duidelijk te zien binnen het spel. Met een harde tackle in de zevende minuut van Tjeerd werd dit maar even duidelijk gemaakt. Misschien dat hem verteld was dat hij meteen ‘moest laten zien dat hij er was’. Misschien dat hij zijn ploeg duidelijk wilde maken dat er niet verslapt mocht worden. Ook niet nu valken 4 voor stond. Juist niet. En mede door deze overtuiging was het Marc die na ongeveer een kwartier spelen oog in oog met de keeper kwam. In de verte ging een vlag de lucht in. Terecht, dacht ik. Hoewel het vanuit mijn positie moeilijk te zien was. De scheidsrechter dacht er echter anders over en liet het spel doorgaan. Een perfect verticale lob van ongeveer een meter of 5 was voor Marc letterlijk het hoogst haalbare. Dat de keeper van valken 3, volgens mij heette hij Jeroen, de bal vervolgens kon vangen en daarmee als een rugbyspeler over de achterlijn rende leek de scheidsrechter ook niet te deren. Maar toegegeven, hou je zenuwen als scheidsrechter maar eens onder controle tijdens zo’n belangrijke wedstrijd.

Nog geen 10 minuten later kwam Marc alweer oog in oog met de keeper, dit keer na een splijtende dieptebal van Kees. Zijn inzet eindige aan de verkeerde kant van het houtwerk. Vervolgens was het Loek die een paar seconde later aan de andere kant van het veld in moest grijpen na een kleine miscommunicatie tussen keeper en verdediging. Zoals Edwin van der sar Nicolas Anelka ooit in de Champions league op stoïcijnse wijze van scoren weerhield, zo trad Loek op. Met een harde tackel, op de bal, buiten de 16, stelde hij orde op zaken.

Na een half uur spelen was het overduidelijk dat valken 3 het betere van het spel had. Desalniettemin was het nog ‘maar’ 1-0. Dit zorgde voor veel spanning. Onder andere langs de zijlijn. Coach Ruud Kok liet zich verleiden tot een woordenwisseling met de staf van de tegenstander over welk deel van het grondgebied nou eigenlijk tot het coach vak behoorde en wie waar wel en niet mocht staan. De fans in het sfeer vak lieten zich horen met Kreten als: “Hij niet”, “Blijf voetballen”, “Pats er bovenop!” en natuurlijk de vaak genoemde “Dit kan toch niet!” De boel dreigde bijna de spuigaten uit de klauwen te escaleren en de Mobiele Eenheid werd bijna opgeroepen totdat daar ineens Kees Kok de ronde knikker tegen de touwen joeg. Een corner van Marc, doorgekopt door Bart, ingetikt door Kees. Ingestudeerd, dat zag je meteen. Sneijder had moeten springen om hem erin te koppen. Kees niet. Koelbloedig, met de binnenkant van de schoen. 2-0.

2 minuten later weer een 1 op 1 duel met de keeper, weer Marc. Een dieptepass en Marc gaat op de brommer. Wat zeg ik, als een F-16 piloot die de naverbrander opengooit. Zo snel dat de reporter en consorten niet hebben kunnen waarnemen wie de assist gaf. Maar wat doet dat ertoe. Als hij er maar in zit. En dat zat hij. 3-0. Een klein kansje voor valken 3 die wederom gepakt werd door de goed keepende Loek en het was tijd om de kleedkamer op te zoeken. Tijd voor de spelers van valken 4 om even door te warmen. Tijd voor de spelers van valken 3 om Rafael Benitez op te bellen om uit te zoeken hoe je een 3-0 achterstand ombuigt in de tweede helft. Tijd voor de Reporter om een broodje frikandel te halen.

De tweede helft was Valken 3 sterker. Er waren een aantal kleine kansjes over en weer in het begin van de tweede helft. Verder gebeurde er niet veel spannends tot dat de scheidsrechter in de 63e minuut besloot dat het tijd was om Bart te vertellen dat hij maar even aan de kant moest gaan zitten als hij dit soort overtredingen bleef maken. Bart, was het hier duidelijk niet mee eens. Maar hij moest toch echt naar de kant. Ondanks het feit dat Valken 4 nu met een man minder speelde bleef zij sterker. 67’ Harm met een flamboyant schot met zijn linker. Jeroen Brengt redding. 72’ Edwin Hoffer met een Flamboyant schot vanaf 20 meter. Jeroen moet zijn meerdere erkennen. 4-0. Toen Marc in de 85e minuut nog een zelfgecreëerde kans over de doellijn heen poeierde was het feest compleet. Tijd om af te fluiten, tijd voor bier. Tenminste zo dacht de voorhoede erover.

Er restte echter nog 5 minuten waarin de altijd moeilijke, felbegeerde ‘0’ gehouden moest worden. Dit leek allemaal goed te gaan totdat er in de laatste minuut van de officiële speeltijd een scrimmage ontstond in de zestien meter waarin Menno de rest van de tweede helft heersend gespeeld had. De bal viel voor de voeten van een valken 3 speler, en even leek ‘de 0’ verloren, even leek iedereen die zijn geld in had gezet op een 5-0 overwinning voor valken 4 in tranen uit te barsten, even leek de wereld van koning toto te vergaan, totdat daar ineens Frank Vriend opdook. Als een bodyguard die voor de loop van een sniper rifle duikt gooit Frank zichzelf in de baan van het schot. Weliswaar met zijn edele delen de andere kant op gericht. Maar toch. De 0 bleef op het scorebord, de 3 punten bleven in Venhuizen. Volgende week Blokkers uit. Altijd lastig.

 De reporter.

Opstellingen:

Valken 4
1 Loek Groot
2 Jeroen ‘bruno’ Bruin (45, Edwin hoffer)
3 Tjeerd Zuurbier © (45, Harm van leijen)
4 Bart van der Gullik
5 Bas Koopman
6 Brat ‘Baco’ Vnierd (78, Fnark Vnierd)
9 Noscope (89, Brat ‘baco’ Vnierd)
8 Fnark Vnierd (54, Kees Kok)
11 Marc zwagemaker
14 Kees ‘kessanova’ Kok (45, Erwin Feller)

11 niet bekend

Toeschouwers: 24 (waarvan 2 in het sfeer vak)

Spelverloop:

4’ 1-0 Vnierd
37’ 2-0 Kok
39’ 3-0 Zwagemaker
72’ 4-0 Hoffer
85’ 5-0 Zwagemaker

Bijzonderheden:
36’ Livestream van de valken 4 Instagram bereikt met 4 kijkers een nieuw recordaantal
45’ Broodje frikandel nog niet klaar en de reporter mist de eerste minuten van de 2e helft
63’ Vnierd wordt er 10 minuten uitgestuurd maar betreedt na 7 minuten en 48 seconden alweer het veld.
78’ Nooduitgang aan de noordzijde wordt wegens kans op bedrukkingsgevaar voor de zekerheid opengegooid

Valken 4 bedankt scheidsrechter Peter en trainer Jack Vriend.