oud Valken 5 – held in Kiev

West-Fries in Kiev: ‘Russische troepen staan al klaar’

van onze verslaggever cees beemster
KIEV-Dagelijks neemt de spanning rond de strijd om het presidentschap van Oekraïne toe in Kiev. Honderdduizenden mensen trotseren op het Onafhankelijkheidsplein de kou om hun steun betuigen aan oppositieleider Viktor Joesjtsjenko. Om de hoek woont de West-Fries André Bleeker. ,,Een burgeroorlog is mogelijk”, zegt hij.

>
André Bleeker (35) woont sinds 1 januari 2003 in Kiev. De in Hem geboren en getogen afgestudeerde bedrijfseconoom werkt in Kiev.

Elke avond loopt Bleeker naar het Onafhankelijkheidsplein, waar hij getuige is van het massale protest dat steeds meer mensen laten horen tegen het uitroepen van Viktor Janoekovitsj als president. ,,Zolang het niet gevaarlijk is, ga ik elke avond even naar het protest op het Onafhankelijkheidsplein kijken. De sfeer wordt nu wel dreigender”, merkt hij. ,,Er bestaat nu toch angst voor geweld. Het is een feit dat er al Russische ordetroepen in het presidentieel paleis klaar staan. Ook worden er nu pro-Russische mensen vanuit het oosten van het land in Kiev gebracht. Die komen hier echt niet om handjes te schudden.”

Lech Walesa is inmiddels in Kiev om te bemiddelen. Volgens Bleeker ligt de sleutel van het conflict in handen van president Poetin van Rusland. ,,Die beslist uiteindelijk wie hier president wordt. Keert Oekraïne terug naar Rusland of richt het zijn blik op het Westen?”

De West-Fries kan de uitkomst onmogelijk voorspellen. ,,Een burgeroorlog is mogelijk. Bang ben ik niet. Je maakt wel wat mee.” De kleur van Joesjtsjenko is oranje. Dus je begrijpt waar mijn voorkeur naar uit gaat”, grapt hij. Dan serieus: ,,Het wordt tijd dat hier wat verandert. Negentig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.”

Meer in het Noordhollands Dagblad van vrijdag 26 november.

André speelde voordat hij richting Kiev vertrok wekelijks zijn partijtje mee bij de helden van Valken 5. Geruchten dat hij naar Kiev vertrok voor het zwarte olie-geld van Dynamo Kiev 5 doet hij af als kinkklare onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Special sponsors

 

Archieven

Afgelastingen

geen

Hoofdsponsors

 

Kantinerooster jeugd

Er is geen rooster beschikbaar

Jarigen :)

Manon Bregman, 20-06 (22 jaar)
Riva Laan, 21-06 (19 jaar)
Jesse de Wit, 22-06 (22 jaar)
Joey Boon, 23-06 (23 jaar)
Copyright © 2024 De Valken