De Valken – Zwaagdijk 3-0 (2-0)

Zephyros was met het verkeerde been uit bed gestapt. De god van de westenwind liet zich goed horen en vooral voelen zondagmiddag 6 februari 2011. Het was ook de dag van de wedstrijd De Valken ¡V Zwaagdijk en daar lag nu juist het probleem.
Wind en voetbal, het zullen nooit 2 vrienden worden. Wat je ook probeert, de bal is verworden tot een ongeleid projectiel. Nog even los van wat de bal doet als er geen wind staat, maat dit even terzijde. Niet toevallig vallen er vaak verrassende uitslagen. Het spel is onberekenbaar en niet alle ploegen hebben de juiste remedie tegen de extreme omstandigheden.
Voor de voetballiefhebber kan dit voordelen bieden, maar vaak niet. Veel uitballen en ingooien, slechte balbehandelingen en luchtduels tussen spelers die vaker mistasten dan raak. Jammer dat nu juist een topper als Valken ¡V Zwaagdijk onder deze omstandigheden gespeeld moest worden.
Laten we overgaan op het goede nieuws. Valken kende bijna geen afwezigen en dus stond Kees weer eens voor luxeproblemen. Alleen Mats was niet fit genoeg om de spelen, maar Mark Borst had al vaak genoeg laten zien dat hij een prima stand-in is. Sam, Edwin en Tijmen waren de slachtoffers van deze weelde en mochten op de bank plaatsnemen, lekker uit de wind. De tegenstander kende wel personele problemen in verband met een aantal wintersportgangers. Dit laatste heeft ondergetekende uit 2de hand en is dus een roddeltje. Feit was dat slechts 11 spelers gebruikt konden worden. Bepaald geen weelde dus.
Chris verloor de toss en daarom begon Valken met de wind mee. De pupillen van de week Maarten en Derk gaven het goede voorbeeld door met de wind in de rug doel te treffen. En een goed voorbeeld doet volgen. Valken zette direct druk op de tegenstander die zich daarmee geen raad wist. Natuurlijk waren de elementen in die fase in Hemmer voordeel, maar Zwaagdijk bakte er dan ook niets van. Aanvankelijk werd de dadendrang nog niet omgezet in kansen, maar die volgden na een minuut of 20.
Paul, vandaag in de spits, werd het eindstation van een mooie aanval via Bart en Jos. Laatstgenoemde vond met een lage voorzet zijn jongere broer die de bal alleen nog maar in de doel hoefde te lopen. Daarna bleef Valken doordrukken en zoeken naar meer. Terecht, want met de 2de helft nog in het verschiet was een grotere marge wenselijk. Die wens kwam uit. Een fantastische counter met in de hoofdrol Jos, Mark en Paul vormde de basis voor de 2-0. De nieuwe superspits mocht opnieuw als eindstation dienen en scoorde daarmee zijn 2de goal van de dag.
De 2de helft gaf in eerste instantie een ander beeld. De wind was nu in Zwaagdijks voordeel en dat bracht hoop bij de fictieve koploper. Een enkele corner of vrije trap daargelaten was er echter geen wapenfeit waardoor Valken ongerust werd. Integendeel, een goed ingeleide aanval door Bart werd door Jos na een lange rush prima afgemaakt. 3-0 kwartier na rust. Moeilijke omstandigheden. Een falende tegenstander. Genoeg redenen voor spelers en publiek om die nachtkaars tevoorschijn te toveren. Niets was minder¡K.
Eerst moest Edwin uit het niets handelend optreden toen een buitenspelval door de scheids werd weggewuifd. De jonge doelman wierp zich als een kat tegen de van vlakbij ingeschoten bal en ranselde zodoende de enige Zwaagdijkse kans uit doel. Daarna ging Zwaagdijk 1 op 1 spelen met vele countermogelijkheden voor Valken in het verschiet.
Toen kwam Marks kwartiertje. Zijn eerste kans forceerde hij zelf door alerter de reageren op een lange bal vanuit de verdediging. Hij stuitte echter op de Zwaagdijkse doelman. De kans daarna, na een pass van Paul, omspeelde hij de keeper over rechts, maar schoot hij al stroffelend met rechts tegen de paal. De derde kans probeerde hij het over links, maar voor een leeg doel schoot hij ditmaal naast. En de vierde kans tikte hij naast na een goede actie van invaller Tijmen. De veteraan, 34 inmiddels, was een plaag voor de Zwaagdijkse defensie, maar nog meer voor zijn team. Gelukkig gebeurde dit alles bij een 3-0 voorsprong. Overigens deden Tijmen en Sam ook nog een duit in het zakje door open kansen niet te verzilveren. Het mocht allemaal de pret niet drukken. Nou ja, misschien een klein beetje.
Valken zette een prima teamprestatie op de mat. Het blijft opvallend dat niemand de Hemmers tot de kampioenskandidaten rekent, terwijl de achtergrond toch maar 2 punten bedraagt. Over 2 weken moeten we naar Medemblik voor alweer een topper. Alleen 3 punten tellen dan en met een overzichtelijk programma daarna voor de boeg kan het allemaal heel leuk worden. Laten we echter niet vergeten dat Medemblik niet voor niets koploper is en winnen zal heel lastig worden. Als Kees wederom over een fitte groep beschikt, staat er wel degelijk een ploeg die tot een stunt in staat is. We zullen zien.
Overigens werd Mark met gelach en applaus onthaald in de kantine. Een korte medische test werd uitgevoerd ter controle of de benen nog wel rechts onder het heupgewricht stonden en er werden hem bemoedigende schouderklopjes gegeven. Op weg naar de auto keek hij met een schuine blik naar het grote ¡§ kanjerbord¡¨. ¡§ We zullen niemand uitlachen¡¨ , valt er op te lezen. Of iedereen zich aan die regel heeft gehouden gistermiddag ƒº.
En verder staat er groots gedrukt: ¡§ik zal niet zielig doen¡¨. Dus ja, wie is Mark om te spotten met die gedragsregel. ¡K. Deze kanjervereniging gaat wel voor promotie. Met opgeheven hoofd vertrok hij richting parkeerplaats. Wie het laatst lacht¡K¡K.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Special sponsors

 

Archieven

Afgelastingen

geen

Hoofdsponsors

 

Kantinerooster jeugd

Er is geen rooster beschikbaar

Jarigen :)

Riva Laan, 21-06 (19 jaar)
Jesse de Wit, 22-06 (22 jaar)
Joey Boon, 23-06 (23 jaar)
Jeffrey Ruitenberg, 25-06 (30 jaar)
Isa Stosz, 25-06 (21 jaar)
Copyright © 2024 De Valken