Voorsprong voor rust verlamt helden

De weergoden waren ons beter gezind dan dat Paulus Pietsma en consorten ons op zaterdagavend hadden beloofd. Gelukkig maar. Zo konden we met een prima najaarszonnetje en ietwat lage temperaturen Westfriezen 8 ontvangen. Een ultieme mogelijkheid voor de helden om revanche te nemen na de nederlaag van vorige week tegen Kwiek. Dat moest dan gebeuren zonder Marco en doelman Dennis.

Hierdoor mocht Doelman Dekker de gehele 90 minuten spelen, op zijn vertrouwde stek: tussen de palen.

Valken begint voor het eerst dit seizoen weer in een 4-3-3 formatie. Met Niels – en zijn wondersloffen, Ben en Martin voorin. Het middenveld met Freek, Rowan en Nico. Zij krijgen al snel hulp van Ivo omdat Westfriezen met 2 spitsen speelt. Het doorschuiven van Ivo is de truc naar de 1-0. Hij schuift goed door, geeft af op Ben die naar rechts is uitgeweken. Ben gebruikt zijn linker maar weer eens en trapt de bal in de verre hoek.

Na die goal zou je verwachten dat Valken ‘los’ gaat. Helaas, een stormloop blijft uit. En aangezien het merendeel van de helden niet in staat is om een knap niveau te halen, wordt de score niet uitgebreid. Westfriezen krijgt 1 knappe kans – aanval door het midden, voorzet naar linkerspits, maar die wordt gestuit door de Doelman.

Vorige week was de gehele verdediging in de rust aan de beurt om te wisselen. Dit leidde tot a) irritaties, b) ruzies en het belangrijkste c) slecht spel direct na rust. Deze week was het al niet veel beter: Nu ging het gehele middenveld op de schop, met ook optie a) en b) bijkomend.

En weer is Valken de weg volledig kwijt. De gelijkmaker komt na een kwartier, als Westfriezen al meerdere speldenprikjes heeft uitgedeeld. Telkenmale is Doelman Dekker een sta in de weg.

Valken stelt er niets tegenover. En aangezien ook Westfriezen niet echt bij machte is om serieus gevaar te stichten, lijkt het duel op een puntendeling af te stevenen.

Maar…… Tien minuten voor tijd danken alle helden Doelman Dekker die met een ultieme reflex de 1-2 achterstand voorkomt. De aanval komt over rechts, en het strakke schot vanaf 15 meter lijkt over Frank heen te zeilen. Maar met een uiterste krachtsinspanning weet ie zijn linkerarm richting de lat te strekken en de bal tot hoekschop te verwerken.

Na die actie komt Valken het laatste gedeelte goed in het spel, eindelijk! Ivo is het dichtst bij een goal, zijn inzet zeilt naast de verre hoek. Als Capujohn al dan niet terecht wordt teruggefloten voor buitenspel en de gemoederen nog even bedaren wordt er voor het laatst gefloten door scheidsrechter Laan. Een 1-1 puntendeling, toch ietwat teleurstellend.

Een zeer geavanceerd Bingo-wissel-roulatie systeem wordt momenteel ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Wageningen om het wisselbeleid in goede banen te leiden. Wellicht helpt ons dat volgende week in de volgende thuiswedstrijd. Spartanen 4 komt ons om 13:00 met een bezoek vereren.